BibTex RIS Cite

Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi

Year 2015, Volume: 2 Issue: 4, - , 04.09.2015

Abstract

Daha çok biyoloji biliminde türlerin ayrışmasını belirlemek için kullanılarak ön plana çıkan Shannon, Simpson, Beta, Gama, vs. gibi ayrışma endekslerinin sosyal bilimlerde de kullanılabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Literatürde bu tür endeksler kullanılarak ülkeler bazında dinsel, dilsel, ırksal vs. ayrışmaların endeksleri hesaplanmış ve bu ülkelerin belirtilen alanlardaki ayrışma sıralamaları yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye'de yapılan toplumun ülkenin problemlerini algıları konusundaki saha çalışmaları sonucu ilk beş problemin nasıl algılandığı belirlenmiştir. Bu algılamaların sonuçları ilden ile bölgeden bölgeye tüm ülke algısı ile örtüşmemektedir. Buradaki ayrışma bölgeler ve iller bazında ele alınarak, endeks kullanımı sonucu katsayı elde edilmiştir. Katsayının sıfıra yaklaşması problemlerin algılanmasında ayrışmanın daha az olduğunu bire yaklaşması ise problemlerin algılanmasında ayrışmanın arttığını göstermektedir. Bu amaçta kullanılan çeşitli endekslerin tanımlamaları ve hesaplama yöntemleri ele alınmış bunlardan sadece bir tanesi kullanılarak Türkiye genelinde 40.000 örneklemli bir araştırmadan elde edilen sonuçlar uygulamalı olarak gösterilmiştir. Endekslere cinsiyet, yaş, eğitim durumu kategorilerinegöre ayrışmanın farklı olup olmadığına bakılmıştır.

Year 2015, Volume: 2 Issue: 4, - , 04.09.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Latif Öztürk

Murat Atan

Publication Date September 4, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 2 Issue: 4

Cite

APA Öztürk, L., & Atan, M. (2015). Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(4).
AMA Öztürk L, Atan M. Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi. ASBİDER. September 2015;2(4).
Chicago Öztürk, Latif, and Murat Atan. “Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, no. 4 (September 2015).
EndNote Öztürk L, Atan M (September 1, 2015) Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2 4
IEEE L. Öztürk and M. Atan, “Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi”, ASBİDER, vol. 2, no. 4, 2015.
ISNAD Öztürk, Latif - Atan, Murat. “Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2/4 (September 2015).
JAMA Öztürk L, Atan M. Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi. ASBİDER. 2015;2.
MLA Öztürk, Latif and Murat Atan. “Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi”. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 4, 2015.
Vancouver Öztürk L, Atan M. Algı Farklılaşmalarının Shannon Ayrışma Endeksi Kullanılarak Belirlenmesi. ASBİDER. 2015;2(4).