Research Article
BibTex RIS Cite

Seroprevalence for Rubella, CMV and Toxoplasmosis Among Pregnant Women in Central Black Sea Region of Turkey

Year 2014, Volume: 6 Issue: 1, 54 - 62, 01.03.2014

Abstract

Objective: The purpose of this study is to determine seroprevalence of Rubella, CMV and Toxoplasmosis infections in Gaziosmanpaşa University school of medicine Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic. Methods: This study was conducted on pregnant woman who applied to Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic of a Tertiary Hospital in Tokat, located in Central Black Sea Region. We clinicians with our hospital ordered TORCH test routinely in pregnancy. A total of 3162 pregnant women for pregnancy follow up at the between September 2009 and February 2012 were enrolled in this retrospective study. Rubella, CMV and Toxoplasma test results were retrieved by review of hospital records. Serologicaly tests have been studied according to the manufacturer’s guidelines using Abbott Architect i2000 SR device by ELISA method. Results: A total of 3162 serum samples were evaluated for IgM-IgG antibodies against Rubella, CMV and Toxoplasmosis. Seropositivity rates were 95.4% for Rubella; 99.4% for CMV, and 32% for Toxoplasmosis. When these results were evaluated, it was observed that two out of three women enrolled in the study were at risk of Toxoplasmosis infection

Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesi'nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı

Year 2014, Volume: 6 Issue: 1, 54 - 62, 01.03.2014

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı Orta Karadeniz bölgesinde yaşayan gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis seroprevalansını tespit etmektir. Yöntem: Bu çalışma Orta Karadeniz bölgesinde bulunan Tokat ilinde üçüncü basamak bir hastaneye başvuran gebe kadınlar üzerinde yürütülmüştür. Hastanemizde gebelere rutin olarak TORCH testi yapılmaktadır. Eylül 2009 ve Şubat 2012 tarihleri arasında gebelik takibi için başvuran 3162 gebe kadın bu retrospektif çalışmaya dahil edilmiştir. Rubella, CMV ve Toksoplazma test sonuçları hastane kayıtları incelenerek elde edilmiştir.Serolojik testler ELISA yöntemiyle Abbott Architect i2000 SR cihazında üretici firmanın önerileri doğrultusunda çalışılmıştır. Bulgular: Toplam 3162 serum örneğinde Rubella,CMV ve toksoplazma için IgM ve IgG antikorları değerlendirildi.Seropozitivite oranları Rubella için %95.4, CMV için %99.4 ve toksoplazma için %32 olarak bulundu.Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, araştırmaya dahil edilen yaklaşık her üç kadından ikisinin Toksoplazma enfeksiyonu açısından risk altında olduğu gözlenmektedir. Sonuç: Yaptığımız çalışmada Rubella, CMV ve Toksoplazma için seropozitiflik oranları, ülkemizde yapılmış diğer çalışmalarla benzerlik göstermektedir. Gebe kadınların büyük bir kısmı Rubella ve CMV’ye karşı bağışık iken, Toksoplazma için bu oran daha düşük bulunmuştur. Toksoplazma enfeksiyonundan gebelerin korunmasına yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi uygun olacaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Clinical Sciences
Other ID JA67KG77AN
Journal Section Research Article
Authors

Nagihan Yıldız Çeltek This is me

Ramazan Tetikçok This is me

Özgür Günal This is me

Fazlı Demirtürk This is me

Fazilet Duygu This is me

Hüseyin Şener Barut This is me

Ünal Erkorkmaz This is me

Publication Date March 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Çeltek, N. Y., Tetikçok, R., Günal, Ö., Demirtürk, F., et al. (2014). Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 6(1), 54-62.
AMA Çeltek NY, Tetikçok R, Günal Ö, Demirtürk F, Duygu F, Barut HŞ, Erkorkmaz Ü. Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. March 2014;6(1):54-62.
Chicago Çeltek, Nagihan Yıldız, Ramazan Tetikçok, Özgür Günal, Fazlı Demirtürk, Fazilet Duygu, Hüseyin Şener Barut, and Ünal Erkorkmaz. “Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV Ve Toksoplazmozis Seroprevalansı”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6, no. 1 (March 2014): 54-62.
EndNote Çeltek NY, Tetikçok R, Günal Ö, Demirtürk F, Duygu F, Barut HŞ, Erkorkmaz Ü (March 1, 2014) Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6 1 54–62.
IEEE N. Y. Çeltek, “Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 54–62, 2014.
ISNAD Çeltek, Nagihan Yıldız et al. “Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV Ve Toksoplazmozis Seroprevalansı”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 6/1 (March 2014), 54-62.
JAMA Çeltek NY, Tetikçok R, Günal Ö, Demirtürk F, Duygu F, Barut HŞ, Erkorkmaz Ü. Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2014;6:54–62.
MLA Çeltek, Nagihan Yıldız et al. “Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV Ve Toksoplazmozis Seroprevalansı”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 1, 2014, pp. 54-62.
Vancouver Çeltek NY, Tetikçok R, Günal Ö, Demirtürk F, Duygu F, Barut HŞ, Erkorkmaz Ü. Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Gebelerde Rubella, CMV ve Toksoplazmozis Seroprevalansı. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2014;6(1):54-62.

-