BibTex RIS Cite

Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu

Year 2013, Volume: 5 Issue: 1, 42 - 45, 01.03.2013

Abstract

Psoriasis ve psoriatik artiritte patogenez ve tedavide yeterli endojen kortizol dengesinin önemi çeşitli çalışmalarda vurgulanmaktadır. Addison hastalığı böbrek üstü bezlerinde kortizol üretiminde kayba yol açan oto-immun bir hastalıktır. Bu hastalıkta adrenal bezlerdeki aldosteron ve kortizol hormonu eksikliği nedeniyle sıklıkla yorgunluk ve tuz regulasyonunda dengesizlik görülür. Suboptimal kortizol seviyelerinin psoriasisin ortaya çıkmasında etkisi olduğu konusu tartışılmaktadır. Addison hastalığı nadir görülmesine karşın, psoriasis veya psoriatik artirit tedavisi başlanılmadan mutlaka hatırlanması gereken bir hastalıktır. Genel populasyona göre psoriasisli hastalarda kortizol seviyelerinin incelenmesi önerilmektedir. Burada 57 yaşında 20 yıldır Addison hastalığı olan ve yaklaşık 7 yıldır psoriasisi de mevcut olan bir olgu sunulmaktadır.

A Case of Psoriasis Associated With Addison’s Disease

Year 2013, Volume: 5 Issue: 1, 42 - 45, 01.03.2013

Abstract

The importance of an adequate endogenous cortisol balance
in the pathogenesis and treatment of psoriasis and psoriasis
arthritis has been emphasized in several studies. Addison’s
disease is an autoimmune disease which leads to a loss of
cortisol production in the adrenal glands. Addison’s disease
is often accompanied by tiredness and a disturbed salt
regulation due to a deficiency of the hormones aldosterone
and cortisol normally produced in the adrenal glands. It has
been discussed whether suboptimal cortisol production is
effective in creating psoriasis. Even if Addison’s disease is a
rare condition, it should be kept in mind before treatment of
psoriasis or arthritis is started. Examining corticoid levels in
patients with psoriasis compared to the general population is
also suggested. Here we report a case of 57-year-old man
who has Addison’s disease for 20 years and psoriasis for 7
years.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63EE63AA
Journal Section Research Article
Authors

Göknur Kalkan This is me

Yalçın Baş This is me

Faruk Kutlutürk This is me

Yeliz Bilir This is me

Publication Date March 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Kalkan, G., Baş, Y., Kutlutürk, F., Bilir, Y. (2013). Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 5(1), 42-45.
AMA Kalkan G, Baş Y, Kutlutürk F, Bilir Y. Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. March 2013;5(1):42-45.
Chicago Kalkan, Göknur, Yalçın Baş, Faruk Kutlutürk, and Yeliz Bilir. “Addison Hastalığı Ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5, no. 1 (March 2013): 42-45.
EndNote Kalkan G, Baş Y, Kutlutürk F, Bilir Y (March 1, 2013) Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5 1 42–45.
IEEE G. Kalkan, Y. Baş, F. Kutlutürk, and Y. Bilir, “Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 42–45, 2013.
ISNAD Kalkan, Göknur et al. “Addison Hastalığı Ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5/1 (March 2013), 42-45.
JAMA Kalkan G, Baş Y, Kutlutürk F, Bilir Y. Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2013;5:42–45.
MLA Kalkan, Göknur et al. “Addison Hastalığı Ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 1, 2013, pp. 42-45.
Vancouver Kalkan G, Baş Y, Kutlutürk F, Bilir Y. Addison Hastalığı ve Psoriasis Birlikteliği Olan Bir Vaka Sunumu. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2013;5(1):42-5.

-