BibTex RIS Cite

Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:

Year 2012, Volume: 4 Issue: 2, 41 - 45, 01.06.2012

Abstract

Metastatik spinal kord basısı kanser hastalarında ciddi bir iskelet ilişkili olaydır. Kolorektal kanserin iskelet metastazları nadir görülür ve kötü prognozludur. Burada metastatik spinal kord basısı ile prezente olan bir kolorektal karsinom olgusunu sunduk. Altmış altı yaşında erkek hasta alt ekstremitede progresif motor ve duyu kaybı ile başvurdu. Görüntüleme yöntemleri sonucu torakal 9-10 düzeyinde metastatik spinal kord basısı saptandı. Acil dekompresyon cerrahisi uygulandı ve ileri tetkikler sonucu akciğer ve karaciğer metastazları olan kolorektal kanser tanısı konuldu. Parapleji kısmen düzeldi. Ancak hasta 5 ay içinde ex oldu. Sonuç olarak; kolorektal kanserde metastatik spinal kord basısı nadir ancak ciddi bir komplikasyondur. Ayrıntılı anamnez ve tıbbi öykü kolorektal kanser tanısı koymak için hekimlere ışık tutabilir.

Colorectal Cancer Presenting with Metastatic Spinal Cord Compression

Year 2012, Volume: 4 Issue: 2, 41 - 45, 01.06.2012

Abstract

Metastatic spinal cord compression is a severe skeletal related event in cancer patients. Presentation of colorectal carcinoma with skeletal metastasis is rare and associated with a poor prognosis. Herein we reported a colorectal cancer patient presenting with metastatic spinal cord compression. A 66-year-old male patient was admitted to hospital with progressive sensory-motor deficit in legs. Imaging studies demonstrated metastatic spinal cord compression at the level of thorokal 9-10 vertebras. Decompression surgery was performed immediately and diagnostic procedure indicated a colorectal tumor with lung and liver metastasis. Paraplegia was partly resolved. However, he died after 5 months due to disease progression. We concluded that metastatic spinal cord compression was a rare but severe complication of colorectal cancer. Detailed anamnesis and medical history may help to physicians for diagnosing colorectal cancer

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA77AP45EJ
Journal Section Case Report
Authors

Hakan Şıvgın This is me

Mehmet Kılınç This is me

Banu Öztürk This is me

Erkan Gökçe This is me

Abdulkerim Yılmaz This is me

Mustafa Barut This is me

Mustafa Sağcan This is me

Yeliz Bilir This is me

Publication Date June 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Şıvgın, H., Kılınç, M., Öztürk, B., Gökçe, E., et al. (2012). Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 4(2), 41-45.
AMA Şıvgın H, Kılınç M, Öztürk B, Gökçe E, Yılmaz A, Barut M, Sağcan M, Bilir Y. Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. June 2012;4(2):41-45.
Chicago Şıvgın, Hakan, Mehmet Kılınç, Banu Öztürk, Erkan Gökçe, Abdulkerim Yılmaz, Mustafa Barut, Mustafa Sağcan, and Yeliz Bilir. “Spinal Kord Basısı Ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 4, no. 2 (June 2012): 41-45.
EndNote Şıvgın H, Kılınç M, Öztürk B, Gökçe E, Yılmaz A, Barut M, Sağcan M, Bilir Y (June 1, 2012) Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 4 2 41–45.
IEEE H. Şıvgın, “Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:”, Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi, vol. 4, no. 2, pp. 41–45, 2012.
ISNAD Şıvgın, Hakan et al. “Spinal Kord Basısı Ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 4/2 (June 2012), 41-45.
JAMA Şıvgın H, Kılınç M, Öztürk B, Gökçe E, Yılmaz A, Barut M, Sağcan M, Bilir Y. Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2012;4:41–45.
MLA Şıvgın, Hakan et al. “Spinal Kord Basısı Ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:”. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, 2012, pp. 41-45.
Vancouver Şıvgın H, Kılınç M, Öztürk B, Gökçe E, Yılmaz A, Barut M, Sağcan M, Bilir Y. Spinal Kord Basısı ile Prezente Olan Kolorektal Kanser:. Gaziosmanpaşa Tıp Dergisi. 2012;4(2):41-5.

-