Research Article
BibTex RIS Cite

“ERKEN MODERN DÖNEM AVRUPASI’NDA ASKERİ DEVRİM” TARTIŞMASI ÜZERİNE BİR REHBER

Year 2005, Volume: 1 Issue: 2, 113 - 127, 01.08.2005

Abstract

Bu çalışmada Batı askerî tarih literatüründe önemli bir yer kaplayan ve erken modern dönem Avrupa’sında oluştuğu iddia edilen “Askerî Devrim” ve bununla ilgili olan tartışmalar analitik ve mümkün olan en sade biçimde, ancak tartışmaların ve konunun karmaşık olmasından kaynaklanan çetrefilli tarafları da göz ardı edilmeyecek bir şekilde okuyucuya aktarılmak istenmiştir. Ayrıca Askerî Teknik Devrim (ATD) ve Askerî Faaliyetlerde Devrim(AFD) kavramları ve ilgili tartışmalara da sadece çıkış noktası ile ilgili olarak ana hatlarıyla değinilmiştir. Bu tartışmaları yakından takip etmek askerî, teknolojik ve ekonomik etkenlerin tarih boyunca karşılıklı etkileşimini ve dönüşümünü anlamak için son derece faydalı olacaktır. 

A Guide on the Debate over "Military Revolution in the Early Modern Europe"

Year 2005, Volume: 1 Issue: 2, 113 - 127, 01.08.2005

Abstract

In this study, Military Revolution that was claimed to embody in Early Modern Europe and the related debate, both of which have gained a prominent place in Western Military History literature, are being intended to be conveyed in an analytical and simple format yet retaining the intricacies resulting from the complex nature of the issue. Besides, the broad lines of the concepts of Military Technical Revolution(MTR) and Revolution in Military Affairs(RMA) together with the related debate are pointed out with a view to their origins. It would be very useful to track those debates in order to apprehend the transformation and mutual interaction of military, economic and technological dynamics.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gürsu Gürsakal This is me

Publication Date August 1, 2005
Submission Date February 15, 2015
Published in Issue Year 2005 Volume: 1 Issue: 2

Cite

Chicago Gürsakal, Gürsu. “‘ERKEN MODERN DÖNEM AVRUPASI’NDA ASKERİ DEVRİM’ TARTIŞMASI ÜZERİNE BİR REHBER”. Güvenlik Stratejileri Dergisi 1, no. 2 (August 2005): 113-27.