Research Article
BibTex RIS Cite

TUNCELİ İLİNİN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMESİ

Year 2024, , 1 - 19, 30.06.2024
https://doi.org/10.56671/hafizadergisi.1389036

Abstract

Sosyal hayatta değer arz eden unsurlar mevcut olup; bu unsurlardan biri coğrafi işaretlerdir. Coğrafi işaretler hem ürünlere hem üreticilere hem de tüketicilere olumlu katkılar sağlamaktadır. Coğrafi işaretler sayesinde yerel ve ulusal kalkınma bakımından avantajlar sağlanmaktadır. Bu avantajlardan daha iyi yararlanmak isteyen yerler coğrafi işaretler üzerine dikkatini yoğunlaştırmaktadır. Zaman geçtikçe önemini artıran coğrafi işaretler küresel anlamda önemli bir potansiyel taşımakta ve katkılar sağlamaktadır. Ülkeler coğrafi işaretler sayesinde tanınırlığını artırmakta, daha fazla ekonomik kazanç elde etmekte, ürünlerinin marka ve imajını geliştirerek kalite, korunabilirlik ve sürdürülebilirliğini artırmaktadır.
Bu araştırmanın amacı, Tunceli İlinin coğrafi işaretli ürün potansiyelini değerlendirmektir. Araştırma, Tunceli İlinin coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımı açısından önem arz etmektedir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Türk Patent ve Kurumunun (TPMK) resmi internet sayfasından sağlanmış, betimsel ve içerik analizi teknikleri değerlendirilerek analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Tunceli İlinin coğrafi işaretli ürün sayısının üç olduğu görülmüştür. Bu coğrafi işaretli ürünler; Tunceli sarımsağı, Tunceli şorbik çorbası ve Çemişgezek Ulukale dutudur. Sonuç olarak; Tunceli İli az sayıda coğrafi işaretli ürüne sahip olmakta ve bu ürünler de sosyo-ekonomik açıdan önemli ve olumlu etkiler sağlamaktadır.

References

  • Acar, Y. (2018). Türkiye’deki Coğrafi İşaretli Ürünlerin Destinasyon Markalaması Kapsamında Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(2), 163-177.
  • Ağbaş, B., Karakuş, D., Adıgüzel, R., Keser, S. ve Demir, E. (2013). Tunceli Sarımsağının (Allium tuncelianum) Toplam Antioksidan Özelliklerinin ve Kuru Madde İçeriğinin Normal Sarımsak (Allium sativum) ile Karşılaştırılması. Bilim ve Gençlik Dergisi, 1(2), 50-62.
  • Akın, E. B. (2006). Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edilmiş Malatya Kayısısının Teknolojik Özelliklerinin Saptanması ve Gıda Güvenliği Açısından Araştırılması (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aksoy, M. (2012). Tunceli’de Koç-Koyun Heykelleri ve Balballar. 16-20. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/40549088/Mustafa_Aksoy__Tuncelide_Koc- Koyun_Heykelleri_ve_Balballar-libre.pdf?1448998545=&response-contentdisposition= inline%3B+filename%3DMustafa_Aksoy_Tunceli_de_Koc_Koyun_Heyke.pdf& Expires=1704282083&Signature=I9ENswr5uv1CMYLM8n56~RWhhXU9W1HKg0pkTZmKFcJO5hXO13kxjGK~ pkGPCcmRihmFzUsDgSbVzjd4YxqTdXyu2eeCtdTLINiiv7Oq0mn- LmW6QTPElwf6HrouoJS4Yl15Fznc6cxkQVVKLAfyfvCZkkSln4hIO8Zo~ zD3I0uQQQm11dJ8UbKQOYV7iJzbKzKvUaW0cslor OSSWGJmXaPt0EOMuRIe1GBGp4aUeAeP960vU1o0g7hDHh8xQHc45BNkOmDSj4Ns- RSgDX313~BnKgLPuwRXqnM1XoPkbmFCrpm59dVjWlBnBDww~ Oi9ZbYfU67SLC5a3KmMaA__&Key-Pair- Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA, Erişim Tarihi: 03.01.2024.
  • Arslan, F. (2023). Gastronomi Turizmi Açısından Coğrafi İşaretli Ürünlerin Algılanma Düzeyi: Antalya Örneği. International Journal of Contemporary Tourism Research, 7(1), 1-8.
  • Aslan, M.M. (1998). Malatya, Elazığ, Erzincan ve Tunceli İllerine Bağlı Bazı İlçelerden Ümitvar Dut Tiplerinin Seçimi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Aydın, N. (2018). Nitel Araştırma Yöntemleri: Etnoloji. Uluslararası Beşeri ve Sosyal Bilimler İnceleme Dergisi, 2(2), 60-71.
  • Berelson, B. (1952). Content Analysis in Communication Research. Glencoe: Free Press. Bidav, Y. ve Doğan, M. (2022). Coğrafi İşaretlerin Kırsal Kalkınmadaki Rolü: Ulukale Dutu Örneği. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 5(1), 109-128.
  • Boyraz, M. (2018). Turizm Kongrelerinde Yer Alan Coğrafi İşaretle İlgili Bildirilerin Değerlendirilmesi. Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 2(6), 36-49.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (2. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Ceylan, Y. ve Samırkaş Komşu, M. (2020). Coğrafi İşaretli Ürünlerin Bölgesel Turizmin Gelişimi Açısından Değerlendirilmesi: Siirt İli Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, (Special Issue 5), 59- 75.
Year 2024, , 1 - 19, 30.06.2024
https://doi.org/10.56671/hafizadergisi.1389036

Abstract

References

  • Acar, Y. (2018). Türkiye’deki Coğrafi İşaretli Ürünlerin Destinasyon Markalaması Kapsamında Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(2), 163-177.
  • Ağbaş, B., Karakuş, D., Adıgüzel, R., Keser, S. ve Demir, E. (2013). Tunceli Sarımsağının (Allium tuncelianum) Toplam Antioksidan Özelliklerinin ve Kuru Madde İçeriğinin Normal Sarımsak (Allium sativum) ile Karşılaştırılması. Bilim ve Gençlik Dergisi, 1(2), 50-62.
  • Akın, E. B. (2006). Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edilmiş Malatya Kayısısının Teknolojik Özelliklerinin Saptanması ve Gıda Güvenliği Açısından Araştırılması (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aksoy, M. (2012). Tunceli’de Koç-Koyun Heykelleri ve Balballar. 16-20. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/40549088/Mustafa_Aksoy__Tuncelide_Koc- Koyun_Heykelleri_ve_Balballar-libre.pdf?1448998545=&response-contentdisposition= inline%3B+filename%3DMustafa_Aksoy_Tunceli_de_Koc_Koyun_Heyke.pdf& Expires=1704282083&Signature=I9ENswr5uv1CMYLM8n56~RWhhXU9W1HKg0pkTZmKFcJO5hXO13kxjGK~ pkGPCcmRihmFzUsDgSbVzjd4YxqTdXyu2eeCtdTLINiiv7Oq0mn- LmW6QTPElwf6HrouoJS4Yl15Fznc6cxkQVVKLAfyfvCZkkSln4hIO8Zo~ zD3I0uQQQm11dJ8UbKQOYV7iJzbKzKvUaW0cslor OSSWGJmXaPt0EOMuRIe1GBGp4aUeAeP960vU1o0g7hDHh8xQHc45BNkOmDSj4Ns- RSgDX313~BnKgLPuwRXqnM1XoPkbmFCrpm59dVjWlBnBDww~ Oi9ZbYfU67SLC5a3KmMaA__&Key-Pair- Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA, Erişim Tarihi: 03.01.2024.
  • Arslan, F. (2023). Gastronomi Turizmi Açısından Coğrafi İşaretli Ürünlerin Algılanma Düzeyi: Antalya Örneği. International Journal of Contemporary Tourism Research, 7(1), 1-8.
  • Aslan, M.M. (1998). Malatya, Elazığ, Erzincan ve Tunceli İllerine Bağlı Bazı İlçelerden Ümitvar Dut Tiplerinin Seçimi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Aydın, N. (2018). Nitel Araştırma Yöntemleri: Etnoloji. Uluslararası Beşeri ve Sosyal Bilimler İnceleme Dergisi, 2(2), 60-71.
  • Berelson, B. (1952). Content Analysis in Communication Research. Glencoe: Free Press. Bidav, Y. ve Doğan, M. (2022). Coğrafi İşaretlerin Kırsal Kalkınmadaki Rolü: Ulukale Dutu Örneği. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 5(1), 109-128.
  • Boyraz, M. (2018). Turizm Kongrelerinde Yer Alan Coğrafi İşaretle İlgili Bildirilerin Değerlendirilmesi. Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 2(6), 36-49.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (2. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Ceylan, Y. ve Samırkaş Komşu, M. (2020). Coğrafi İşaretli Ürünlerin Bölgesel Turizmin Gelişimi Açısından Değerlendirilmesi: Siirt İli Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, (Special Issue 5), 59- 75.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Archeology of Turks
Journal Section Research Articles
Authors

Oguz Cam 0000-0003-3222-3367

Early Pub Date June 29, 2024
Publication Date June 30, 2024
Submission Date November 10, 2023
Acceptance Date January 22, 2024
Published in Issue Year 2024

Cite

APA Cam, O. (2024). TUNCELİ İLİNİN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMESİ. HAFIZA, 6(1), 1-19. https://doi.org/10.56671/hafizadergisi.1389036

Creative Commons Atıf-Gayriticari  Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır.

Yayınlanan makaleler öncelikle iThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları devrolunmuştur.

.278312783027829