Book Review
BibTex RIS Cite

Modern Türk Edebiyatını Anlama Arzusu

Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 133 - 136, 30.06.2021

Abstract

Modern Türk Edebiyatı kendi akışı içerisinde gelişmeye, ilerlemeye devam eden ve yaşayan bir edebiyattır. Bu uzun ömürlü, çok sesli yaşantı, edebiyat alanında yapılan çalışmalara farklı yaklaşımlarla konu olmaktadır. Doğuşuyla, değişim ve dönüşümleriyle, dönemleriyle, sanatçı ve eserleriyle, türleriyle, etkisiyle ve daha birçok yönüyle ele alınan Modern Türk Edebiyatı hakkında yapılan her yeni çalışma başka bir çalışmaya daha zemin hazırlayarak, onun hâlâ açıklanmayı ve anlaşılmayı bekleyen hususlarıyla ne kadar derin bir alan olduğunu göstermektedir.
Çolpan Kitap tarafından yayımlanan Anlama Arzusu, Mustafa Kurt’un son on yıl içerisinde kaleme aldığı, modern Türk Edebiyatının fark edilmeyi bekleyen, pek tartışılmamış yönlerine odaklanan yazılarından oluşan bir kitap. Kurt’un, edebiyat ile ilgilenen her kesime hitap eden bir yaklaşımla kaleme aldığı bu yazıların hepsi daha önce çeşitli edebî dergilerde ve akademik süreli yayınlarda yer almış. İlgili yazıların kitap hâlinde okurla buluşmasındaki amacı yazar, kitabın ön sözünde şu cümlelerle açıklıyor: “Dergilerde, özellikle de akademik dergilerde yayımlanan yazıların okunurluğu ve görünürlüğü ile ilgili ciddi sorunların olduğu bir gerçek. Oysa bu kitapta toplanan yazılar herhangi bir edebiyat okurunun da dikkatini çekmeyi isteyen bir bakış açısıyla yazıldı.” (Kurt, 2020: 7).
Yazar, kitabındaki yazıların edebiyata ilgi duyan her kesime hitap ettiğini söylese de, yazıların hemen hepsinde hâkim olan akademik disiplin, bir yönteme bağlı kalış, çok yönlü, ciddi bir literatür taraması mevcut. Yazarın dili açık ve anlaşılır olsa da anlatılanların derinliğini kavramak için yazılanların düşünerek okunması gerektirmektedir. Anlama Arzusu, kitapta anlatılan eser ve yazarların yanı sıra dipnotlarda yer alan eser ve yazarlarla da okuyucusuna zengin bir okuma listesi sunmaktadır. Metin merkezli bu kitap, edebiyatı ve okumayı sevenlere farklı bir bakış açısı kazandıran, akademik boyutlarıyla Yeni Türk Edebiyatı araştırmacılarının kaynak olarak başvuracağı bir çalışmadır.

References

  • Esen, Nüket (2020). Modern Türk Edebiyatı Üzerine Okumalar. 3. Basım. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Kurt, Mustafa (2018). Çağdaş Türk Şiirinde Modernizmin İmgeleri. Birinci Basım. Ankara: Çolpan Kitap.
Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 133 - 136, 30.06.2021

Abstract

References

  • Esen, Nüket (2020). Modern Türk Edebiyatı Üzerine Okumalar. 3. Basım. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Kurt, Mustafa (2018). Çağdaş Türk Şiirinde Modernizmin İmgeleri. Birinci Basım. Ankara: Çolpan Kitap.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Creative Arts and Writing
Journal Section Kitap Değerlendirmesi
Authors

Elif Büşra Demir 0000-0002-8101-496X

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Demir, E. B. (2021). Modern Türk Edebiyatını Anlama Arzusu. HAFIZA, 3(1), 133-136.

Creative Commons Atıf-Gayriticari  Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır.

Yayınlanan makaleler öncelikle iThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları devrolunmuştur.

.278312783027829