Bu çalışma, Malatya ili ova şartlarında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi amacıyla 2018- 2019 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada; Pink Lady, Golden Delicious, Starkrimson Delicious, Granny Smith ve Fuji elma çeşitlerinin fenolojik, fiziksel, kimyasal ve verim özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; tomurcuk kabarması 13-27 Mart, tomurcuk patlaması 20 Mart-1 Nisan, çiçeklenme başlangıcı 31 Mart-18 Nisan, tam çiçeklenme 5-24 Nisan, çiçeklenme sonu 11 Nisan-1Mayıs, hasat zamanı 16 Eylül-8 Kasım, yaprak dökümü 4-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çeşitlerin meyve ağırlığı 131.17 g (Pink Lady) - 160.7g (Granny Smith), meyve eti sertliği 4.5 kg cm-2 (Golden Delicious) - 6.72 kg cm-2 (Granny Smith), meyve kabuk renk değerleri L değeri 81.46 (Golden Delicious) - 53.7 (Starkrimson Delicious), a değeri Pink Lady (31.11)-Granny Smith (-15.56 ), b değeri Granny Smith (46.1)-Starkrimson Delicious (19.2) olarak tespit edilmiştir. Çeşitlerin SÇKM değeri %12.60 (Granny Smith) - % 16.83(Fuji), pH değeri 3.41 (Fuji) -4.48 (Pink Lady), toplam fenolik madde miktarı 338 mg 100 g GAE-1 (Pink Lady) - 854 mg 100g GAE-1 (Golden Delicious), toplam antioksidan madde miktarı %46 (Golden Delicious) - %67 (Granny Smith), toplam şeker miktarı 543.20 g kg-1 (Granny Smith) - 644.49 g kg-1 (Golden Delicious), indirgen şeker miktarı 377.22 g kg-1 (Granny Smith)- 447.56 g kg-1 (Golden Delicious) arasında tespit edilmiştir.Çeşitlerin ağaç başına düşen verimi 23.3 kg (Granny Smith) - 63.3 kg (Fuji), birim alana düşen verimi 1553.3 kg da-1 ( Granny Smith) - 4220 kg da-1 (Fuji) arasında değişim göstermiştir.
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FYL-2018-1097
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine teşekürü borç biliriz.
This study was carried out in 2018-2019 in order to determine the performance of some apple varieties grown in plain conditions in Malatya province.In the study; The phenological, physical, chemicals and yield characteristics of Pink Lady, Golden Delicious, Starkrimson, Granny Smith and Fuji apple varieties have been examined. According to the results of the research; bud swelling 13-27 March, bud burst March 20-1 April, the beginning of flowering 31 March-18 April, full flowering 5-24 April, end of flowering 11 April -1 May, harvest time 16 September-8 November, leaf dump 4-15 December between dates took place. Fruit weight of varieties 131.17 g (Pink Lady) - 160.7g (Granny Smith), fruit flesh hardness 4.5 kg cm-2 (Golden Delicious) - 6.72 kg cm-2 (Granny Smith), fruit shell color values, L value 81.46 (Golden Delicious)-53.7 (Starkrimson), a value Pink Lady (31.11)-Granny Smith (-15.56 ), b value Granny Smith (46.1)-Starkrimson (19.2) between has been identified. WSDM value of varieties 12.60% (Granny Smith) - 16.83% (Fuji), pH 3,41 (Fuji) - 4.48 (Pink Lady), total phenolic items quantity 338 mg 100 g GAE-1 (Pink Lady) - 854 mg 100g GAE-1 (Golden Delicious), total antioxidant items quantity 46% (Golden Delicious) - 67% (GrannySmith), total sugar amount 543.20 g kg-1 (Granny Smith) - 644.49 g kg-1 (Golden Delicious), reducted sugar amount 377.22 g kg-1 (Granny Smith)-447.56 g kg-1 (Golden Delicious) between was determined.Yield per tree 23.3 kg (Granny Smith) - 63.3 kg (Fuji) and unit field efficiency 1553.3 kg da-1 (Granny Smith) - 4220 kg da-1 (Fuji) between has changed.
FYL-2018-1097
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | FYL-2018-1097 |
Publication Date | June 23, 2022 |
Submission Date | February 24, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.