Adıyaman İlinde Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinde Salmonella Spp. Yaygınlığının Son Zamanlarda Geliştirilen Biotinil-Tiramid Yöntemi İle Belirlenmesi
Abstract
Dünya genelinde, Salmonella spp. nörovirüslerden sonra en fazla besin zehirlenmesine sebebiyet veren patojenik bakterilerdir. Salmonella cinsine ait 2600’den fazla serovar tanımlanmış olup, bu cinse ait serovarların en çok tercih ettiği konak kanatlı hayvanlardır. Dolayısıyla, Salmonella cinsine ait serovarlarının sebebiyet verdiği gıda zehirlenmelerinin en yaygın olanı kümes hayvanları etlerinin (özellikle tavuk eti ve bu etin kullanıldığı mamullerin) tüketilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Adıyaman İli’nde tüketime sunulan kümes hayvanı (tavuk) etlerinde Salmonella cinsine ait bakterilerin yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için Salmonella spp.’ye spesifik olarak bağlanabilen manyetik mikro boncuklar kullanılmış ve immünomanyetik separasyon (IMS) yapılarak bakteriler izole edilmiştir. Daha sonra tiramid amplifikasyonu (TA) yardımı ile bu patojenik bakterilerin kanatlı etlerindeki bulunma oranları belirlenmiştir. Bu çalışmada perakende olarak satılan tavuk etlerinden rastgele olarak seçilen 124 örnek çalışılmış ve bunların 35 (% 28.23) adedinde Salmonella spp.’ye rastlanılmıştır.
Keywords
References
- Aydin, M., Herzig, G.P.D., Jeong, K.C., Dunigan, S., Shah, P., Ahn, S. 2014. Rapid and sensitive detection of Escherichia coli O157:H7 in milk and ground beef using magnetic bead-based immunoassay coupled with tyramide signal amplification. Journal of Food Protection, 77 (1): 100-105.
- Balamurugan, S. 2010. Growth temperature associated protein expression and membrane fatty acid composition profiles of Salmonella enterica serovar Typhimurium. Journal of Basic Microbiology, 50: 507-518.
- BAM. 1998. (Bacteriological Analytical Manual), 8th Edition, Revision A, 1998. Chapter 4. http://www.fda.gov/Food/FoodScienceResearch/LaboratoryMethods/ucm070149.htm. Erişim tarihi: 27.10.2016.
- Bhunia, A.K. 2008. Foodborne microbial pathogens. Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, 158p.
- CDC-FoodNet. (2009). Preliminary FoodNet data on the incidence of infection with pathogens transmitted commonly through food – 10 states, 2009. MMWR, 59, 418-422.
- Dos Santos, S.A., De Andrade, Jr. D.H., De Andrade, D.R. 2011. TNF-a production and apoptosis in hepatocytes after Listeria monocytogenes and Salmonella Typhimurium invasion. Revista do Instituto de Medicina Tropical de Sao Paolo, 53: 107-112.
- 3458-3463.
- Durant, J.A., Corrier, D.E., Byrd, J.A., Stanker, L.H., Ricke, S.C. 1999. Feed deprivation affects crop environment and modulates Salmonella enteritidis colonization and invasion of Leghorn hens. Applied Environmental Microbiology, 65: 1919-1923.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Muhsin Aydın
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Türkiye
Publication Date
December 20, 2017
Submission Date
February 1, 2017
Acceptance Date
November 29, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 21 Number: 4