The most commonly grown edible mushroom
species is known as Agaricus bisporus.
A. bisporus is one of the leading
edible mushrooms consumed by people. The increase in the consumption of cultivated
mushrooms is due to its high nutritional value. In particular, it contains
essential amino acids and has lower fat and sugar compared to other foods and holds
an important place in a healthy diet programme. Also mushroom production contributes
to meeting the protein deficit in developing countries. In our country, most of
the mushroom cultivation is made in small household rooms and also large modern
mushroom production companies are increasing by time. In recent years, mushroom
production and yield were increased by preventive methods applied by the producers.
In the mushroom cultivation, which causes significant yield losses in such
products as well as in other agricultural areas are bacterial, fungal and viral
pathogens. This study focuses on symptoms of the microbial disease problems of Agaricus bisporus, caused by microbial
pathogens resulted in economically important yield losses and recommendation
for their efficient control.
Yenilebilir mantar türleri içinde en
yaygın üretime ve tüketimi sahip olan kültür mantarı denilince ilk akla gelen mantar
türü Agaricus
bisporus’tur.
A. bisporus yemeklik
tüketilen ve kültüre alınan mantarların başında gelmektir. Kültür
mantarının önemi vurgulandığında tüketiminin her geçen gün artması sahip olduğu
yüksek besin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Özellikle de iz amino asitleri içerdiği,
yağ ve şeker içeriği oldukça düşük olduğundan sağlıklı beslenmede önemli yer
tutan kültür mantarı, yetiştiriciliği yapılan ülkelerdeki protein açığının
kapanmasına da büyük katkıda bulunacak gıdaların başında gelmektedir. Ülkemizde
mantar yetiştiriciliği en çok küçük ev tipi üretim alanlarında yapılmakta olup,
büyük modern işletmeler de kurularak her geçen gün önemi artmaktadır. Son
yıllarda, mantar yetiştiriciliğinin üretimi ve verimi hızla artmakla birlikte,
üreticiler bu verimi arttırmak amacıyla daha fazla koruyucu önlemler almakta ve
yetiştirme koşullarının şartlarını uygun hale getirmek zorunda kalmaktadırlar. Mantar
yetiştiriciliğinde, diğer tarım alanlarında olduğu gibi ürünlerde önemli verim kayıplarına
neden olan bakteriyel, fungal ve viral kaynaklı pek çok hastalık etmeni sorun
oluşturmaktadır. Bu çalışmada, yemeklik kültür mantarı yetiştiriciliğinde üreticilerin
en çok karşılaştığı mikrobiyal hastalık etmenleri, bu hastalık etmenlerinin
oluşturduğu hastalık belirtileri ve çözüm önerileri ele alınmıştır.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Derleme Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | March 25, 2017 |
Submission Date | January 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.