This study was conducted to investigate
determination on suitable harvesting times for high quality and yield on dill (Anethum
graveolens L.), at Harran
University, Faculty of Agriculture, Eyyubiye Campus, Agricultural Research and
Application Station, during 2014-2015 growing season under The Harran Plain
conditions. The experiment was
arranged in randomized blocks design with three replications and different 8 harvesting periods for suitable
harvesting. In the research, it were
determined that fresh herb yield 964.35-4195.00 kg da-1, dry herb
yield 239.04-1010.16 kg da-1, thousand seed weight 1.20-1.55 g, seed
yield 35.68–105.89 kg da-1, dry leaf yield 56.46–256.45 kg da-1,
essential oil yields in fresh herb 0.20–4.38 l da-1, in dry
herb 0.31–6.38 l da-1, in dry leaf 0.15-2.65 l da-1 and
in seed 0.54-2.03 l da-1. The highest
fresh herb yield were obtained the 2th harvest time (27
April), the highest dry herb yield were obtained the
3th harvest time (5 May), the
highest essential oil yield were obtained the 5th harvest time
(5 June) and the highest seed yield were obtained the
7thharvest time (19 June).
Harran Ovası
koşullarında dereotundan yüksek kalite ve verimin alınabileceği uygun hasat
zamanlarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışma 2014–2015 üretim
sezonunda Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eyyübiye Yerleşkesi Tarımsal
Araştırma ve Uygulama Alanında, tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü
olarak kurulmuştur. Araştırmada dereotunda en uygun hasat zamanını belirlemek
için bitkiler 30-40 cm boylandığından başlamak üzere
tohum olgunluğuna kadar 8 farklı zamanda hasat yapılmıştır. Araştırma sonucunda; Taze herba verimi
964.35–4195.00 kg da-1, kuru herba verimi 239.04–1010.16 kg da-1,
bin tane ağırlığı 1.20–1.55 g, tane verimi 35.68–105.89 kg da-1, kuru
yaprak verimi 56.46–256.45 kg da-1, uçucu yağ verimleri sırasıyla;
Taze herbada 0.20–4.38 l da-1, kuru herbada 0.31–6.38 l da-1,
kuru yaprakta 0.15–2.65 l da-1 ve tohumda uçucu yağ verimi 0.54–2.03
l da-1 olarak belirlenmiştir. En yüksek taze herba verimi 2. hasatta
(27 Nisan), en yüksek kuru herba verimi 3. hasatta (5 Mayıs), en yüksek uçucu
yağ verimi 5. hasatta (5 Haziran), en yüksek tohum verimi ise 7. hasatta (19
Haziran) elde edilmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2017 |
Submission Date | June 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.