Flavonoitler kimyasal yapıları ve
biyolojik fonksiyonlarından dolayı bitki fizyolojisi ve sağlık açısından önemli
bir gruptur. Bitkilerde bu bileşiklerin miktarı ve kompozisyonu yetiştirme
tekniğine, çeşide, yetiştirildiği ekolojiye, sulamaya ve ürünün işleme
şekillerine göre değişiklik göstermektedir. Zeytin bitkisinde bu maddelerin
birçoğu sentezlenmektedir. Bu çalışmada, sulanan ve sulanmayan koşullarda iki
farklı zeytin çeşidinin (Kilis Yağlık ve Gemlik) ve farklı yaşlardaki Kilis
Yağlık çeşidi yapraklarının flavanol içerikleri yıl boyunca incelenerek çeşit,
sulama ve yaş faktörlerinin etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma
sonuçlarına göre Kilis Yağlık zeytin çeşidi yaprakları Gemlik zeytin çeşidi
yapraklarına göre daha fazla flavanol içermektedir. Yaş faktörünün yapraklarda
flavanol içeriğine önemli bir etkisi bulunmamıştır. Sulamanın etkisi yönünden
değerlendirildiğinde ise sulanmayan koşullarda yapraklarda daha fazla flavanol
sentezlenmiştir.
Flavonoids are the important groups in
terms of plant physiology and health due to their chemical structure and
biological functions. The amount and composition of these compounds in plants vary
according to growth techniques,
cultivar, plant growing ecology, irrigation and crop processes. In this study,
flavanol contents of leaves were examined throughout the year in two different
olive cultivars (Kilis Yağlık and Gemlik) and Kilis Yağlık variety at different
ages to determine the effects of variety, irrigation and age factors on irrigated
and irrigated conditions. According to research results, flavanol content of
Kilis Yağlık cultivar leaves were contain more flavanols in terms of compared
to Gemlik cultivar. There was no important effect of the age factor on flavanol
content in leaves. Considering the effect of irrigation, flavanols were more
synthesized in leaves on non-irrigated conditions.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | June 19, 2017 |
Submission Date | June 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.