Şanlıurfa iklim
ve ekolojik koşullarına uyum sağlamış yerli bal arısı genotipinin fizyolojik ve
davranış özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Şanlıurfa ilçelerinden
satın alınarak seçilen bir koloniden ana arılar yetiştirilmiş, bu kolonilerde
arılı çerçeve sayısı, yavru alanı gelişimi, uçuş etkinliği, bal verimi, kışlama
yeteneği, oğul verme eğilimi, hırçınlık ve hijyenik davranış özellikleri
incelenmiştir. Ana
arılar çıkış ağırlığına göre hafif ve ağır olmak üzere iki grupta, yavru alanı
gelişimi ve arılı çerçeve sayısı 6 dönemde, uçuş etkinliği, oğul verme eğilimi
ve hırçınlık özellikleri ise 3 dönemde incelenmiştir. Hafif ana arı grubunda
ana arı çıkış ağırlığı ortalaması 170.36±2.688 mg ve ağır ana arı grubu
ortalaması 211.67±5.523 mg olarak elde edilmiştir (P<0.01). Hafif ana arı
grubu arılı çerçeve sayısı ortalama 3.56±0.103 adet, ağır ana arı grubunda
ortalama 3.07±0.098 adet olarak bulunmuştur (P<0.05). Hafif ana arı grubu
yavru alanı ortalaması 1069.56±79.676 cm2 iken ağır ana arı grubu
yavru alanı ortalaması 823.89±79.333 cm2 olarak ölçülmüştür
(P<0.05). Uçuş etkinliği bakımından hafif ana arı grubu ortalaması
15.00±1.991 adet, ağır ana arı grubu ortalaması 14.407±2.201 adet olarak elde
edilmiştir (P>0.05). Hırçınlık
davranışı bakımından hafif ana arı grubu ortalaması 3.21±0.330 adet/dk, ağır
ana arı grubu ortalaması 2.48±0.365 adet/dk olarak tespit edilmiştir
(P>0.05). Hafif ana arı grubu hijyenik davranış testinde temizlenmiş
gözlerin ortalaması 95.6±5.58 adet, ağır ana arı grubunda ise 78.8±17.97 olarak
elde edilmiştir (P<0.05). Hafif ve ağır ana arı gruplarının bal verimi ortalamaları
arasında fark bulunmamıştır (P>0.05). Kışlama yeteneği hafif ana arı grubu
için %46, ağır ana arı grubu için %83
olarak belirlenmiştir. Deneme süresince
yaşama gücü %86.95 olarak belirlenmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2017 |
Submission Date | June 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.