Ülkemizde
biber (Capsicum annuum L.), örtü altı
ve tarla yetiştiriciliği olarak iki şekilde üretimi yapılmaktadır. Biber
alanlarında yaygın olarak kurumalara, kalite ve verim düşüşlerine neden olan
hastalık kök ve kök boğazı çürüklüğü olup, genelde tarlada bitkilerin gelişme
döneminde ortaya çıkar. Zaman içerisinde bitkide solgunluk, sararma ve
kurumalar görülür. Toprak kökenli olan bu hastalık etmenlerinden özellikle
Fusarium türleri bölgede yaygınlıkla görülen funguslar olarak sürvey
çalışmamızda tespit edilmiştir. Bu çalışmada; Fusarium oxysporum f.sp vasinfectum (Fov)’a karşı mikorizal
funguslardan Glomus mosseae (G.M.), Glomus intraradices (G.İ.), Glomus
etunicatum (G.E.) ve bu üç mikorizal fungusun karışımı olan Mikoriza Mix’in
etkinliği 2016 yılında GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM)’nün
tescilli biber çeşidi İnan-3363 üzerinde iklim odasında 25 oC±1 ve %
60 nem koşullarında 4 tekerrürlü olarak test edilmiştir. Hastalık etmeni olarak
ise; Güneydoğu Anadolu Bölgesi biber yetiştirilen farklı illerden toplanan ve
moleküler tanısı yapılan değişik morfolojik yapı gösteren 2 adet Fusarium oxysporum f.sp vasinfectum
(Fov) izolatı kullanılmıştır. Bu çalışmada, biyolojik mücadelede kullanılmak
üzere mikorizal fungusların bitkinin ve hastalık etmeninin gelişimi üzerine
etkisi araştırılarak, toprağın pH, EC, bitki besin maddesi, kalite
parametrelerinden bitki boyu, meyve sayısı, yaprak sayısı, gövde çapı, yeşil
aksam yaş ağırlık, yeşil aksam kuru ağırlık, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı,
kök kuru ağırlığı, kök kolonizasyonu, toprakta toplam spor sayımı ve hastalık
şiddeti parametrelerine bakılarak etkinlikleri saptanmıştır.
biber Fusarium oxysporum f.sp vasinfectum Arbüsküler Mikorizal Fungus Kök Çürüklüğü Biyolojik Mücadele
In our
country, pepper (Capsicum annuum L.), are produced in two ways; field
cultivation and greenhouse. The most common diseseases in pepper cultivated
areas causing declines in quality, dryness of the crop is crown and root rot
disease, and it usually occurs during the growth of the plants in the field.
Over time, wilt, yellowing and drying in the plants are observed. From these
soilborne fungal diseases, Fusarium species were commonly existed ones in our
survey study in Southeastern Anatolia Region (GAP) where this research was
performed. In this research; the effectiveness of Mycorrhizal Fungi of Glomus
mosseae (GM), G. intraradices (GI), G. etunicatum (GE) and Mycorrhizal Mix
(MM-mix of three kinds of this Mycorrhizal Fungi) against Fusarium oxysporum
f.sp vasinfectum (Fov) were tested over Inan-3363 registered pepper variety belong
to GAP Agricultural Research Institute (GAPTAEM) in the climate room 25 ±1
temperature and 60 % humidity as four replications during growing season 2016.
As disease pathogen, two isolates of Fov obtained from different peppers grown
provinces in the GAP Region with different morphological structures and whose
molecular analyses were made were used. In this study, the effect of
Mycorrhizal Fungi as a biological control agent on the growth of plants and
disease were investigated, and their effectiveness were determined by anaysing
quality parameters such as, plant height, number of leaves, wet weight and dry
weight of green parts, root length, root fresh and dry weight, stem diameter,
root colonization, disease severity and total spor counting in soil, soil
nutirients, EC, pH.
Pepper (Capsicum annuum L.) Fusarium oxysporum f.sp vasinfectum (Fov) Root rot Arbuscular mycorrhizal fungi Biological control
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2018 |
Submission Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.