The aim of this study was to evaluate effects of different irrigation water
boron (B) concentration on bean wet (fresh) and dry weights. The study was
carried out in the pot experiments in order to determine the differences that
would arise if the same B level waters were used in heavy or light textured
soils. The treatments were; two different soil texture (sandy and clay) and 6
different B concentrations; B0;0 ppm, B1;0.5 ppm, B2 ;1.0 ppm, B3;2.0 ppm, B4 ;3.0 ppm, B5;
5.0 ppm. According
to the results; the highest plant fresh and dry weights for both soil types
were obtained from B2 (1 ppm) treatment while the lowest were at B5
(5 ppm). When the effects of the B levels applied in terms of soil texture were
compared, it was seen that the bean grown better development in sandy soil. For this reason, fresh weight obtained from
sandy soil was between 17 % and 31% and dry weight was between 18 % and 23 %,
which was higher than clay soil. But when the proportional differences of the applied
B levels according to the soil texture was examined, it was found that the B
damage on the plant growth in the sandy soil in B4 and B5
treatments was 40 % higher than the clay soil. For each soil type, the B
threshold of the plant was determined as 1 ppm. It may be advisable to use high
boron waters exceeding the threshold value in clay soils instead of sandy
soils.
Bu çalışma
farklı toprak bünyelerinde yetiştirilen
fasulye bitkisinde, değişik konsantrasyonlarda
uygulanan sulama suyu bor (B) düzeylerinin bitki verim (yaş ve kuru ağırlık
olarak) üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, aynı B
düzeyine sahip sularının ağır veya hafif bünyeli topraklarda kullanılması
durumunda ortaya çıkacak farklılıkları incelemek amacıyla saksı
denemeleri şeklinde serada yürütülmüştür. Araştırmada deneme konularını; kumlu ve killi olmak üzere
iki farklı toprak bünyesi ve B0;0 ppm, B1;0.5 ppm, B2
;1.0 ppm, B3;2.0 ppm, B4 ;3.0 ppm, B5
; 5.0 ppm olmak üzere 6 farklı B konsantrasyonu içeren
sulama suyu oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; her iki toprak bünyesi için en yüksek bitki
yaş ve kuru ağırlık değeri B2 (1 ppm) konusundan elde edilirken en
düşük değerler ise B5 (5 ppm) konusundan elde edilmiştir. Toprak bünyeleri
açısından uygulanan B seviyelerinin etkileri karşılaştırıldığında fasulye
bitkisinin kumlu toprakta daha iyi gelişme gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle
kumlu toprakta elde edilen bitki yaş ağırlığı değeri % 17-31 arasında ve kuru
ağırlığında % 18-23 arasında killi toprakta elde edilen değerlere göre daha
yüksek bulunmuştur. Ancak; toprak bünyelerine göre uygulanan B düzeylerinin
kontrol konusuna göre oransal farkları incelendiğinde özellikle B4
ve B5 konularında kumlu topraklarda bitki gelişimi üzerine B
zararının, killi topraklara oranla % 40 daha fazla olduğu bulunmuştur. Her
toprak bünyesi için bitkinin B eşik değeri 1 ppm olarak saptanmıştır. Eşik
değerini aşan yüksek borlu suların kumlu topraklar yerine killi topraklarda kullanılması
önerilebilir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | September 27, 2017 |
Submission Date | September 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.