Bu çalışma,
bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin ot verimi ve ot kalitesinin belirlenmesi
amacıyla 2014-2015 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Çalışmada
materyal olarak 22 adet adi fiğ hat ve çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf
blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada;
bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein
verimi, ham kül, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda
çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi
(KMT) ve nispi yem değerlerine (NYD) ilişkin veriler ele alınmıştır. Araştırma
sonucunda; bitki boyu 31.7-46.9 cm, yeşil ot verimi 447.0-872.4 kg da-1,
kuru ot verimi 122.8-227.4 kg da-1, ham protein oranı %14.2-20.0,
ham protein verimi 21.2-37.3 kg da-1, ham kül %10.3-13.9, asit
deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %27.2-35.5, nötral deterjanda çözünmeyen lif
(NDF) %34.8-45.0, sindirilebilir kuru madde (SKM) %61.2-67.7, kuru madde
tüketimi (KMT) %2.68-3.54 ve nispi yem değeri (NYD) 129.6-184.0 arasında
değişmiştir. Bu parametreler açısından; Toplesa, Uludağ ve Dicle çeşitlerinin
üstün özellikler göstererek öne çıktığı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2018 |
Submission Date | November 20, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.