This study
investigated the effect of diets with different ratios of C4:C3 plant materials
on CH4, CO2, and N2O emissions from manure
produced by Awassi ewes. The
trial compared the production of greenhouse gases from manures produced by
sheep fed diets with low C4:C3 ratios (Group A–0.95:1) to those fed high C4:C3
plant ratios (Groups B–1:1; C–1.5:1; D–2:1). The trial was a randomized design
with four groups and each group contained four sheep (total 16). The main
feedstuffs were alfalfa and maize based combinations with similar nutrient
contents. The body weight gain (BWG) and the feed conversion ratio (FCR) of the
sheep were affected by C4:C3 ratio. They increased in the higher C4
plant-consuming groups, despite similar feed consumption. Manure components
were not affected by the feed ratio, except for N, pH, and Neutral detergent
fiber (NDF). Total diet digestibility of N increased cubically when maize silage
was included (Groups B and D). The use of C3 plants as forage or grain sources
led to increased manure and manure gas production (P = 0.04 and linear effect:
0.03). Regardless of the C4:C3 ratio, alfalfa increased N2O
emissions from manures because more manure was produced by groups A and C. The temperature, humidity and mold of the manures were
the main causes of the rise in the amount of manure based CO2 in the alfalfa and maize based groups.
Bu çalışma farklı oranda
C4:C3 bitkilerinden oluşan rasyonların İvesi koyunlarında dışkı gaz
emisyonlarına etkilerini incelemek için yapılmıştır. Düşük düzeyde C4:C3 (Grup A–0.95:1) oranına sahip rasyonlardan yüksek C4:C3 oranlı (B–1:1; C–1.5:1; D–2:1) rasyonlara kadar değişen gruplarda TMR alan
koyunların dışkılarından yayılan sera gazları karşılaştırıldı. Deneme her
grupta 4 ferdi tekerrür olan ve 4 gruptan oluşan (toplam:16) tesadüf parselleri
desenine göre düzenlendi. Rasyonlarda ana faktörler yonca ve mısır olmuştur.
Canlı ağırlık değişimi ve yem dönüşüm oranı farklı C4:C3 oranlarından
etkilenmiştir. Bu değerler benzer yem tüketimlerine rağmen daha yüksek miktarda
C4 bitkisi tüketen gruplarda daha iyi durumda olmuştur. Dışkı içeriği, N, pH,
ve NDF hariç etkilenmemiştir. Grup B ve D’de toplam N sindirim düzeyi rasyona
mısır silajı dâhil edilince artmıştır. C3 bitkilerinin kaba ve konsantre yemler
olarak tercih edilmesi hem dışkı miktarını hem de dışkıdan yayılan gaz düzeyini
artırmıştır (P = 0.04 ve linear
etki = 0.03). C4:C3 oranından bağımsız
olarak yonca kuru otu Grup A ve C’de hem dışkı miktarını hem de dışkıdan
yayılan N2O emisyonunu artırmıştır. Ayrıca yine C4:C3 oranından
bağımsız olarak sıcaklık, nem ve küf dışkıdan CO2 salınmasını önemli
düzeyde artırmıştır
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | dp |
Authors | |
Publication Date | September 24, 2018 |
Submission Date | February 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.