Essential fatty acids are oils which cannot be synthesized in the human body and which must be acquired from elsewhere. The omega-3 family is a wide group, the most important and commonest of which are alpha-linoleic acid, stearidonic acid, eicosatetraenoic acid, eicosapentaenoic acid, and docosahexaenoic asit. On the orther side, vitamin E is one of the most important antioxidants in humans. Vitamin E forms two main families, alpha, beta, gamma and delta tocopherol, and tocotrienol. For this study, fig seeds separated and oils obtained by cold press from the seeds of Ficus carica has been analyzed. Obtained oil acid content was analyzed by the gas chromatography with flame-ionization detection method. The High-Performance Chromatography Fluorescence Detector (HPLC-FLD) method was used to measure levels of vitamin E tocopherol. According to the results of the analysis, Ficus carica seed oil was seen to be rich in linolenic acid (omega-3, 40,25%), linoleic acid (omega-6, 31,28%), and oleic acid (omega-9, 17,0%) and it contained smaller amounts of palmitic acid, and other oils in trace amounts. Aflatoxin was not detected in the obteined seed oil. Ficus
carica seed oil was found to have a high content of gamma tocopherol proportion (4090,70 ± 383,30 mg/kg) is compared with that of other edible oil sources.
-
-
-
Esansiyel yağ asitleri normalde insan bedeninde sentezlenemezler ve dışarıdan alınmaları zorunludur. Omega-3 ailesi geniş bir gruptur ve en önemli ve en yaygın olanları alfa linoleik asit, steraidonik asit, eikosatetraenoik asit, eikosapentaenoik asit ve dokosaheksaenoik asittir. Vitamin E insanlarda en önemli antioksidandır ve yağların peroksidasyonu etki mekanizmasıdır. Vitamin E formları alfa, beta, gamma ve delta tokoferol ile tokotrienol olarak iki temel ailedir. Bu araştırma için, Ficus carica’nın çekirdeklerinden soğuk sıkım yolu ile yağ içeriği elde edildi. Elde edilen yağ içeriği alev-iyonizasyon metodu kullanılarak ile gaz kromotografisi ile analiz edildi ve aynı zamanda vitamin E oranları ölçüldü ve bunun için HPLCFLC metodu kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre, Ficus carica çekirdek yağı linolenik asit (omega3, %40,2), linoleik asit (omega-6, %31,2) ve oleik asitten (omega-9, %17,0) zengindir ve az miktarda palmitik asit (%7,3), eser miktarda diğer yağları içermektedir. Aynı zamanda Ficus
carica çekirdek yağında yüksek oranda, 100 g’da 391 mg gama tokoferol bulundu ve elde edilen ürünün aflatoksin içermediği tespit edildi. Analizde ortaya çıkan bu içerikler göz önüne alındığında, diğer yenilebilir yağlarla karşılaştırıldığında, Ficus carica çekirdek yağı yüksek oranda gama tokoferol ve omega-3 içermektedir.
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany, Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | December 25, 2021 |
Submission Date | October 6, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.