Türkiye’de üzerinde en çok seleksiyon çalışması yapılan tür cevizdir. Ülkemizin zengin bir genetik varyasyona sahip olması, ıslah çalışmalarında kısa zamanda başarıya ulaşılmasına imkan sağlamaktadır. Ülkemizde ceviz geniş bir alanda yetiştirildiği için yöreye uygun çeşitlerin geliştirilmesi de son derece önemlidir. Ülkemizin farklı bölgelerinde bugüne kadar yapılan seleksiyon çalışmaları sonucunda elde edilen üstün nitelikli tiplerin bazıları çeşit olarak tescil edilmiştir ve bu çeşitlerle fidan üretimi de gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışma ülkemizde ceviz yetiştiriciliğinin durumunu ve ülkemizin farklı yerlerinden selekte edilmiş ceviz genotiplerinin tanıtımını amaçlamaktadır.
Walnut is the most investigated species in selection studies in Turkey. The richness of our country on genetic variation provides facilities for achievement in breeding studies in a short period of time. Because walnut is cultivated on many regions, it is extremely important to develop varieties proper for a certain area. Several superior types obtained during the selection studies performed in different areas of our country to date have been registered and sapling production by these varieties has increased. This study aimed to reveal the status of walnut cultivation in Turkey and demonstration of walnut genotypes selected from different regions of our country.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Derleme Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | February 21, 2014 |
Submission Date | February 21, 2014 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 15 Issue: 3 |
Indexing and Abstracting