Bu makalede, Türkiye’nin planlı kalkınma döneminin başladığı 1963’ten 2012 yılına kadar hazırlanmış olan kalkınma planlarında, su ürünleri sektöründe öngörülen hedefler ve bugüne kadar su ürünleri sektörüne ilişkin gerçekleşmeler analiz edilmiş olup sektörün mevcut durumu, dünya ve AB ile mukayesesi yapılarak, eksikliklerin tespiti ve su ürünleri sektörünün gelişmesi için çeşitli öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Türkiye 2012 TÜİK verilerine göre 2011 yılında 514.755 bin tonu(% 73.17) avcılık, 188.790 tonu yetiştiricilikte (% 26.83) olmak üzere toplam yaklaşık 703.545 bin ton su ürünleri üretmiştir. Son 10 yıl içinde yetiştiriciliğin toplam üretimdeki payı % 3’lerden % 30’lara yaklaşmış, FAO verilerine göre Türkiye Dünya’da su ürünleri yetiştiriciliğinde Çin ve Hindistan'dan sonra en fazla büyüyen üçüncü ülke olmuştur. Türkiye su ürünleri üretiminde dünya’da 35’nci AB’de 7’ncı sırada yer almaktadır. Tüketimde ise AB ülkeleri içerisinde son sıralarda yer almaktadır. Kalkınma Planlarının hazırlanmaya başladığı 1963’ten günümüze kadar su ürünleri potansiyelimiz dikkate alındığında belirlenen hedeflere ulaşıldığı söylenemez.Türkiye’de sektörün gelişmesi üniversite-özel sektör-kamu kurumları işbirliğinin sağlanmasına, tüketimi arttırıcı çabalara, çeşitlilik gösterebilen etken teşvik politikasına bağlı görülmektedir.
In this paper, the development plans prepared in 1963 until 2012 the objectives envisaged in the fisheries sector and realizations have been analyzed. In addition, current state of the industry has compared with World and EU. Deficiencies in the sector were identified and tried to put forward various suggestions for the development of the sector. According to data from TSI(Turkish Statistical Institute) in 2011, 514.755 thousand tons aquatic products were produced by way of hunting and 188.790 thousand tons were produced by way of aquaculture. In total approximately 703.545 thousand tons aquatic products were produced. Over the last decade the share of aquaculture production rises from %3 to %30. According to the FAO statistics, Turkey is the third fastest growing country after China and India in aquaculture.In aquatic products, Turkey is the thirty-fifth country in the world and seventh country in EU. Consumption of aquatic products in Turkey in the EU is in the last place. 1963 began the development plans set targets achieved to date cannot be said considering the potential for aquatic products. Development of the fisheries sector in Turkey depends on co operations between universities and the private sector and government agencies. In order to develop aquatic sector, consumption must increase and effective and incentive policies have taken place.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Derleme Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | February 20, 2014 |
Submission Date | February 20, 2014 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 16 Issue: 2 |
Indexing and Abstracting