Research Article
BibTex RIS Cite

SOME PROPERTIES OF OLIVE OILS SOLD IN NIZIP AND SURROUNDINGS

Year 2012, Volume: 16 Issue: 3, 1 - 8, 20.02.2014

Abstract

In the present study, ten olive oil types, three samples of which (n=30) from different places in Nizip province and its surroundings were analysed for some physical and chemical properties. The results revealed that 40 % of the samples showed percent acidity and peroxide number higher than limits regulated by Turkish alimentary codex. Oleic acid constitued the majority (62.430-71.321%) of the fatty acids composition of olive oil samples, followed by linoleic acid (7.216- 11.825%) and palmitic acid (2.260-12.016%)

NİZİP VE ÇEVRESİNDE SATIŞA SUNULAN ZEYTİNYAĞI ÖRNEKLERİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ

Year 2012, Volume: 16 Issue: 3, 1 - 8, 20.02.2014

Abstract

Bu çalışmada Nizip ve çevresinde satışa sunulan 10 farklı zeytinyağı çeşidinden örnekler alınarak (n=30) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Yapılan değerlendirmelerde, örneklerin % 40’nın asitlik ve peroksit değerlerinin Gıda kodeksinde belirlenen değerlerin üzerinde çıktığı belirlenmiştir. Zeytinyağı örneklerinin yağ asitleri bileşimi içinde en yüksek oranda oleik asit (%62.430-71.321) bulunduğu, bunu linoleik asit (%7.216-11.825) ve palmitik asitlerin (%2.260-12.016) takip ettiği anlaşılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Hüseyin Türkoğlu This is me

Zeynep Kanık This is me

Publication Date February 20, 2014
Submission Date February 20, 2014
Published in Issue Year 2012 Volume: 16 Issue: 3

Cite

APA Türkoğlu, H., & Kanık, Z. (2014). NİZİP VE ÇEVRESİNDE SATIŞA SUNULAN ZEYTİNYAĞI ÖRNEKLERİNİN BAZI ÖZELLİKLERİ. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 16(3), 1-8.

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.