Research Article
BibTex RIS Cite

CONTENT OF NUTRITION ELEMENTS OF GROWN PLANT BIOMASS IN THE SOUTHEAST ANATOLIA REGION

Year 2013, Volume: 17 Issue: 1, 1 - 6, 08.07.2015

Abstract

The wheat, barley, lentil and grassland were taken 2 590 samples for to identify nutrition elements of the biomass grown in the SAR and were analysis. According to results of analysis, Cu,
Fe, Mn, and Zn were found to normal level at the wheat, barley, lentil and grassland. Samples taken from the same areas, B were changed between 18.99-23.00 ppm, 25.91-49.43 ppm, 17.73- 29.8 ppm, 14.33-17.12 ppm respectively, which it was found toxic level. Presence of toxic of B level was estimated due to region of warm, light intensity and humidity. Macro elements as such N, P, K, Ca, Mg and Na were found normal level at the plant and grain. 

GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDEKİ BİTKİ BİYOMASIN BAZI BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİ

Year 2013, Volume: 17 Issue: 1, 1 - 6, 08.07.2015

Abstract

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen biyomasın bitki besin elementlerini tespit etmek için buğday, arpa, mercimek ve mera alanlarından 2 590 örnek alınmış ve bunların analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre bitki örneklerinde buğdayda, arpada, mercimekte ve mera alanlarında Cu, Fe, Mn, ve Zn yeter düzeyde çıkmıştır. Aynı alanlarda alınan Buğdayda, arpada, mercimekte ve çayır alanlarında sırasıyla Bor 18.99-23.00 ppm, 25.91-49.43 ppm, 17.73-29.8 ppm, 14.33-17.12 ppm arasında ve toksit seviyede belirlenmiştir. Bor’un toksit seviyede bulunması bölgenin sıcak, ışık yoğunluğunun ve nemin fazla olmasında kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Makro besin elementlerden N, P, K, Ca, Mg ve Na bitkide ve danede normal seviyelerde bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Erdal Sakin

Elif Didem Sakin This is me

Ali Seyrek This is me

Publication Date July 8, 2015
Submission Date July 6, 2015
Published in Issue Year 2013 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Sakin, E., Sakin, E. D., & Seyrek, A. (2015). GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDEKİ BİTKİ BİYOMASIN BAZI BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİ. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 17(1), 1-6.

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.