BibTex RIS Cite

Yeni Fındık Çeşitleri (Okay 28 ve Giresun Melezi)

Year 2015, Volume: 19 Issue: 2, 104 - 109, 09.12.2015

Abstract

Ülkemizde 17 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan sadece Okay 28 ve Giresun Melezi çeşitleri bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir. Bu iki çeşit Fındık Araştırma İstasyonu’nda 1981-1999 yılları arasında yürütülen ‘Melezleme Yoluyla Fındık Islah Çalışmaları’ projesi kapsamında geliştirilmiş ve 2012 yılında tescil edilmiştir. Bu araştırma, 2010-2014 yılları arasında Okay 28 ve Giresun Melezi fındık çeşitlerinin Giresun koşullarındaki performansını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Okay 28 çeşidinde meyve ağırlığı 2,85g, iç ağırlığı 1,53g, kabuk kalınlığı 0,74mm, iç oranı %54,6, beyazlama oranı %92, yaprak açım zamanı 15-25 Mart arasında, Giresun Melezi çeşidinde ise; meyve ağırlığı 2,39g, iç ağırlığı 1,23g, kabuk kalınlığı 0,65mm, iç oranı %51,7, beyazlama oranı %89,7, yaprak açım zamanı 25 Mart- 5 Nisan arasında belirlenmiştir.

References

  • Anonim, 2015. Descriptors for hazelnut (Corylus avellana L.). Bioversity International, ISBN: 978-92-9043-762-8.
  • Balık, H.İ., Beyhan, N., 2014. Clonal selection of palaz hazelnut cultivar in Ünye district of Ordu province. Anadolu J. Agr. Sci., 2014, 29(3):179-185.
  • Beyhan, 1992. Ülkemiz koşullarına uygun aspiratörlü bir fındık hasat makinesi tasarım ve imalatı. Doktora Tezi. A.Ü. Fen Bil. Ens. Ankara.
  • Çalışkan, T., 1995. Fındık çeşit kataloğu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Ankara.
  • Çalışkan, T., ve Çetiner, E., 1992. Bazı fındık çeşit ve tiplerinde karakterizasyon çalışmaları, proje sonuç raporu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Fındık araştırma Müdürlüğü, Giresun.
  • Demir, T. 1997. Samsun ilinde yetiştirilen fındıkların seleksiyonu üzerine bir ön araştırma. Yüksek Lisans Tezi. OMÜ Fen Bil. Enst. Samsun.
  • Okay, A.N., 1999. Melezleme yoluyla fındık ıslah çalışmaları, proje sonuç raporu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Fındık araştırma Müdürlüğü, Giresun.
Year 2015, Volume: 19 Issue: 2, 104 - 109, 09.12.2015

Abstract

References

  • Anonim, 2015. Descriptors for hazelnut (Corylus avellana L.). Bioversity International, ISBN: 978-92-9043-762-8.
  • Balık, H.İ., Beyhan, N., 2014. Clonal selection of palaz hazelnut cultivar in Ünye district of Ordu province. Anadolu J. Agr. Sci., 2014, 29(3):179-185.
  • Beyhan, 1992. Ülkemiz koşullarına uygun aspiratörlü bir fındık hasat makinesi tasarım ve imalatı. Doktora Tezi. A.Ü. Fen Bil. Ens. Ankara.
  • Çalışkan, T., 1995. Fındık çeşit kataloğu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM, Ankara.
  • Çalışkan, T., ve Çetiner, E., 1992. Bazı fındık çeşit ve tiplerinde karakterizasyon çalışmaları, proje sonuç raporu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Fındık araştırma Müdürlüğü, Giresun.
  • Demir, T. 1997. Samsun ilinde yetiştirilen fındıkların seleksiyonu üzerine bir ön araştırma. Yüksek Lisans Tezi. OMÜ Fen Bil. Enst. Samsun.
  • Okay, A.N., 1999. Melezleme yoluyla fındık ıslah çalışmaları, proje sonuç raporu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Fındık araştırma Müdürlüğü, Giresun.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Hüseyin Balık

Selda Kayalak Balık This is me

Ahmet Okay This is me

Publication Date December 9, 2015
Submission Date December 9, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 19 Issue: 2

Cite

APA Balık, H., Kayalak Balık, S., & Okay, A. (2015). Yeni Fındık Çeşitleri (Okay 28 ve Giresun Melezi). Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 19(2), 104-109.

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.