Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of field dodder (Cuscuta campestris Yunck.) on phenological and pomological properties of broad bean (Vicia faba L.)

Year 2023, Volume: 27 Issue: 4, 595 - 609, 27.12.2023
https://doi.org/10.29050/harranziraat.1350456

Abstract

This study was carried out in the application area of Kahramanmaras Sütcü Imam University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection between 2021-2022. In this study, the effect of field dodder (Cuscuta campestris Yunck.) on the phenological and pomological properties of broad bean (Vicia faba L.) were investigated. The broad bean trial area was planned according to a randomized trial design with 4 repetitions, with two characters, infected and uninfected with field dodder. According to the two-year average of the data in the trial area; C. campestris density was calculated as 19.25 units/m2. As a result of the infection of C. campestris, the phenological characteristics of V. faba; It negatively affected the pod plant height growth by 71.79%, the number of flowers by 62.16%, the number of branches by 57.90%, the harvest number of V. faba by 55.56% and the pod yield by 66.31%. From the pomological features of V. faba; It negatively affected pod fruit length by 42.52%, pod fruit weight by 31.47%, and fruit number by 76.80%. As a result of this research, according to the analysis results of fresh broad beans, after C. campestris infection, V. faba fruit protein, iron, carbohydrate and potassium ratios were; It caused a decrease of 24.39%, 21.60, 17.78 and 2.27%. The results obtained in this study determined that C. campestris infection is a significant threat to the V. faba cultivar.

Supporting Institution

Kahramanmaras Sütcü İmam University

Project Number

2022/3-36 LAP

References

  • Agrios, G.N. (2005). Plant pathology, Fifth Edition. Burlington: Elsevier Academic Press.
  • Alan, Ö. & Geren, H. (2006). Ödemiş-İzmir koşullarında yetiştirilen bazı bakla (Vicia faba var. major) çeşitlerinin tohum verimi ve diğer bazı özellikleri üzerinde bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 13-20.
  • Anonim, (2019a). Broad bean cultivation area by country,FAOSTAT, https://www,fao,org/faostat/en/#data/QCL
  • Anonim, (2019b). İllere göre bakla ekim alanları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), https://data,tuik,gov,tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1
  • Anonim, (2020). Baklanın besinsel içeriği, TÜRKOMP (Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı), http://www,turkomp,gov,tr/food-bakla-216,
  • Anonim, (2022a). Bakla yetiştiriciliği. http://ziraatkutuphanesi.com/bakla-yetistiriciligi.html#::text=Bir%20dekar%20alandan%20taze%20bakla,300%20kg%20dane%20hasat%20edilebilir. Anonim, (2022b). Taze bakla besin değeri. https://www.google.com/search?q=bakla+potasyum+i%C3%A7eri%C4%9Fi&sca_esv=559959589&biw=1280&bih=661&sxsrf=AB5stBjxjstGtuZv1Mu7C1zIQcViuE8csg%3A1692960728259&ei=2IfoZJ_8Du_Zxc8P2bGZxc8P2bGjqA8&ved=0ahUKEwifyM2W0veAAxXvbPEDHdnYCPU4FBDh1QMIDw&uact=5&oq=bakla+potasyum+i%C3%A7eri%C4%9Fi&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiGGJha2xhIHBvdGFzeXVtIGnDp2VyacSfaTIFEAAYogQyBRAAGKIEMgUQABiiBDIFEAAYogRIkRlQkAlYiw5wAXgBkAEAmAGkAaABoAOqAQMwLjO4AQPIAhttps.
  • Çakır, S. & Üstüner, T. (2019). Küsküt’ün (Cuscuta campestris Yunck.) mercimek (Lens culinaris L.) bitkisel ve agronomik özelliklerine etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Cevheri, A.C. & Avcıoğlu, R. (2004). Kışlık ikinci ürün olarak tahıl+baklagil karışımlarından yararlanma olanakları üzerinde bir araştırma, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, (Basılmamış Dr.Tezi), Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Dal, S. & Üstüner, T. (2020). Kahramanmaraş İli nohut (Cicer arietinum L.) ekim alanlarında küsküt (Cuscuta spp.) ve yabancı ot yoğunluğunun, nohut bitkisinin morfolojik ve agronomik özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Davis, P.H. (1978). Flora of Turkey and east aegean ısland. Edinburg University Press.
  • Dawson, J.H. (1984). Control of Cuscuta in alfalfa. In: Proceedings 3rd International Symposium Parasitic Weeds, (pp. 188-199), 7-9 may 1984, Aleppo, Syriya.
  • Dawson, J.H., Musselman, L.J., Wolswinkel, P. & Dorr, I. (1994). Biology and control of Cuscuta. Review of Weed Science, 6: 265–317.
  • Dorr, I. (1987). The haustorium of Cuscuta-new structural results, in Proceedings of the 4th International Symposium on Parasitic Flowering Plants, Marburg, Germany: Philipps-University, P:163-170.
  • Fang, R.C., Musselman, L. J. & Plitmann, U. (1995). Cuscuta in C.Y. Wu and P.H. Raven (eds.), Flora of China, Science Press, Beijing, and Missouri Botanical Garden Press, 16,322-325.
  • Gençkan, S. (1983). Yem bitkileri tarımı. Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları.
  • Güncan, A. (2001). Yabancı otlar ve mücadelesi. Konya: Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Basımevi Yayını.
  • Güvenç, İ. (2022). Genel ve Özel sebzecilik. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Heinzmann, F. (1981). Assimilation von Luftstickstoff durch verschiedene Leguminosenarten und dessen Verwertung durch Gefreidenachfrüchte, Diss, Hohenheim, p:132.
  • Hull, R. (2002). Matthews’ plant virology, Elsevier, Academic Press, California, USA, XVIII, 1001p, Plant Virology, Elsevier, Academic Press, California, USA, XVIII, 1001p.
  • Jayasinghe, C., Wijesundara, D.S.A., Tennekoon, K.U. & Marambe, B. (2004). Cuscuta species in the lowlands of SriLanka, their host range and host-parasite association. Tropical Agricultural Research,16: 223-241.
  • Kadıoğlu, I. (1992). Küsküt (Cuscuta spp,) ve mücadelesi, Herboloji Haberleri. ÇÜ, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, 3(5): 1-11.
  • Kadıoğlu, İ., Uluğ, E. & Üremiş, İ. (1997). Akdeniz Bölgesi yemeklik baklagillerinde (nohut, fasulye) görülen yabancıotlar ile yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenmesi. Türkiye II Herboloji Kongresi, (s. 195-203), 1-4 Eylül 1997, İzmir, Türkiye.
  • Karaköy, T., Demirbaş, A., Yörük, V., Toklu, F., Baloch, F., S., Durukan, H., Öztürk, M., Ton, A., Anlarsal, A.E. & Özkan, H. (2015). Türkiye orijinli bakla (Vicia faba L.) genotiplerinin soğuğa dayanıklılık yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma. 11. Tarla Bitkileri kongresi, (s. 430-433), 7-10 Eylül, Çanakkale, Türkiye.
  • Kaya, H. & Üremiş, İ. (2019). Hatay ili soğan tarlalarında bulunan yabancı otların yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenmesi. MKÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (1): 21-30.
  • Koç, S. & Orak, A. (2016). Tekirdağ koşullarında yetiştirilen bakla (Vicia faba L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Kondap, S.M. & Kumar, R.M. (1993). Management of Cuscuta in croplands and fallows, Integrated weed management for sustainable agriculture. Proceedings of the ınternational symposium (Hisar, India, 18-20 November), Indian Society of Weed Science, (pp. 407-411), 18-20 November 1993, Hisar, India.
  • Kutos, T., Golob, T., Kac, M. & Plestenjak, A. (2003). Dietary fibre content of dry and processed beans. Food Chemistry, 80: 231-235.
  • Lanini, W.T. (2004). Economical methods of controlling dodder in tomatoes. Weed Science Society, 56, 57-59.
  • Lanini, W.T. & Kogan, M. (2005). Biology and management of Cuscuta in crops. Cienciae Investigacion Agraria, 32, 165-179.
  • Lawrence, H. M. (1965). Taxonomy of Vascular Plants. The Macmillan Company, Newyork, 823.
  • Liu, Z.Q., Fer, A. & Lecocq, F.M. (1991). L'imazaquine: Un herbicide prometteurpour la lutte curative contre la Cuscute (Cuscuta spp.) dans les cultures de soja (Glycine max). Weed Research, 31: 33-40.
  • Manga, İ., Acar, Z. & Ayan, İ. (1995). Baklagil yem bitkileri. Samsun: 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders kitabı.
  • Mishra, J.S., Moorthy, B.T.S., Bhan, M. & Yaduraju, N.T. (2007). Relative tolerance of rainy season crops to field dodder (Cuscuta campestris) and its management in niger (Guizotia abyssinica). Crop Protection, 26: 625-629.
  • Mishra, J.S. (2009). Biology and management of Cuscuta species. Indian Journal Weed Science, 41(1 & 2),1-11.
  • Nemli, Y. (1978). Çiçekli parazitlerden Cuscuta L, 'nin Anadolu türleri üzerindeki morfolojik ve sistematik araştırmalar. Doçentlik Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Nemli, Y. & Öngen, N. (1982). Türkiye'nin Trakya bölgesi küsküt türleri (Cuscuta spp.) üzerinde taksonomik araştırmalar. Doğa Bilim Dergisi, 6(3),147-154.
  • Nemli, Y. (1986). Anadolu'da kültür alanlarında bulunan küsküt türleri (Cuscuta spp. ); yayılışları ve konukçuları üzerinde araştırmalar, Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(3 ), 11-21.
  • Özkil, M., Torun, H., Eymirli, S., Üremiş, İ. & Tursun, N. (2019). Determination of weed frequencies and densities in sunflower (Helianthus annuus L.) fields in Adana province. MKU Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2): 87-96.
  • Parker, C. & Riches, C.R. (1993). Cuscuta species, the dodders; and cassytha filformis, In parasitic weeds of the worlds: Biology and control. CAB ınternational, Wallingford, UK, pp, 183-223.
  • Pekşen, E. & Artık, C. (2005). Antibesinsel maddeler ve yemeklik tane baklagillerin besleyici değerleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 20(2): 110-120.
  • Rao, P.N. & Reddy, A.R.S. (1987). Effectof china dodder on two pulses: greengram and cluster bean - the latter apossible trap crop to manage china dodder. 4th International Symposium. Parasitic Flowering Plants, (pp. 665-674), 1-3 August 1987, Marburg, Germany.
  • Reddy, N.R., Pierson, M.D., Sathe, S.K. & Salunkhe, D.K. (1984). Chemical, nutritional and physiological aspects of dry bean carbohydrates. Food Chemistry, 13(1): 25-68.
  • Sağlamtimur, T.V., Tansı, H. & Baytekin, T. (1990). Yem bitkileri yetiştirme. Adana: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı.
  • Sepetoğlu, H. (1992). Yemeklik dane baklagiller. İzmir: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı.
  • Şehirali, S. (1988). Yemeklik dane baklagiller. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı.
  • Tamer, Ş.R. & Nemli, Y. (2012). Farklı sıcaklıkların, bazı yeşil gübrelerin ve bitki eksudatlarının küskütün (Cuscuta campestris Yunck.; C. approximata Bab.) çimlenmesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Terzopoulos, P.J., Kaltsikes, P.J. & Bebeli, P.J. (2003). Collection, evaluation and classification of Greek populations of faba bean (Vicia faba L.). Genetic Resources and Crop Evolution, 50: 373-381.
  • Ustuner, T & Cakır, S. (2018). Dormancy breaking studies of Dodder (Cuscuta spp.) was problem ingreenhouse tomato. The Eurasia Proceedings of Science, Technology, Engineering & Mathematics (EPSTEM), International Conference on Research in Education and Science, (pp. 167-178), 28 April-1 May 2018, Marmaris, Turkey.
  • Uygur, F.N. (1991). Yoncada Cuscuta spp, (Küsküt, Veremotu) kontrolü. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Herboloji Haberleri, 2(3): 1-5.
  • Üstüner, T. & Güncan, A. (2002). Niğde ve yöresi patates tarlalarında sorun olan yabancı otların yoğunluğu ve önemi ile topluluk oluşturmaları üzerine araştırmalar. Türkiye Herboloji Dergisi, 5(2), 30-42.
  • Üstüner, T. (2018). The effect of field dodder (Cuscuta campestris Yunck.) on the leaf and tuber yield of sugar beet (Beta vulgaris L.). Turkish journal of Agriculture and Forestry, 42,348-353.
  • Üstüner, T. & Öztürk, E. (2018). Şeker pancarı (Beta vulgaris L.) tarımında küskütün (Cuscuta campestris Yunc.) verim ve kalitye etkisi. Bitki Koruma Bülteni, 58 (1), 32-40. Available from: https://www.researchgate.net/publication/324113841_Seker_pancari_Beta_vulgaris_l_tariminda_kuskutun_Cuscuta_campestris_Yunc_verim_ve_kalitye_etkisi#fullTextFileContent [accessed Aug 19 2023].
  • Üstüner, T., Girgel, Ü. & Cakır, S. (2019). The effect of fıeld dodder (Cuscuta campestris Yunck,) on the agromorphologıcal features of lentıl (Lens culinaris L,). 3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, (pp. 50-58), 19-21 September2019, Bayburt,Turkey.
  • Üstüner, T. & Dal, S. (2019). Kahramanmaraş’ta nohut tarlalarında küsküt türleri, yoğunluğu ve rastlama sıklığının belirlenmesi. 1. Uluslararası Göbeklitepe Tarım Kongresi IGAC, (pp. 782-790), 22-25 Ekim 2019, Şanlıurfa, Türkiye.
  • Üstüner, T. (2020). Tarla küsküt’ün (Cuscuta campestris Yunck.) Dila biberi (Capsicum annum L.) fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(1): 53-63. DOI:10.29050/harranziraat.621271
  • Üstüner, T. & Aksoy, E.O. (2021). Yabancı ot biliminde güncel konular, Parazit yabancı otlar. Ankara: Iksad publishing house.
  • Üstüner, T. (2022). Maydanoz [Petroselinum crispum (Mill.) Fuss.] yetiştiriciliğinde tarla küskütü (Cuscuta campestris Yunck.)’nün verim ve kaliteye etkisi. Turkish Journal of Weed Science, 25 (2022 ): 122-133.
  • Yıldırım, S. & Tepe, I. (2014). Van’da yoncada küçük tohumlu yonca küskütü (Cuscuta approximata Bab.)’nün dağılımı ve yoğunluğu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (1): 42-50.
  • Yuncker, T.G. (1932). The genus Cuscuta. Memoirs of the Torrey Botanical Club, 18,113-331.

Tarla küskütü (Cuscuta campestris Yunck.)’nün Bakla (Vicia faba L.)’nın fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkisi

Year 2023, Volume: 27 Issue: 4, 595 - 609, 27.12.2023
https://doi.org/10.29050/harranziraat.1350456

Abstract

Çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü uygulama arazisinde 2021-2022 yıllarında yürütülmüştür. Bu araştırmada tarla küskütünün (Cuscuta campestris Yunck.) bakla (Vicia faba L.)’nın fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Bakla deneme alanı tarla küskütü ile infekteli ve infektesiz olmak üzere iki karakterli ve 4 tekrarlı olarak tesadüf blokları deneme desenine göre planlanmıştır. Deneme alanında verilerin iki yıllık ortalamasına göre; C. campestris yoğunluğu 19.25 adet/m2 olarak hesaplanmıştır. C. campestris’in infeksiyonu sonucunda V. faba’nın fenolojik özelliklerinden; bakla bitki boy gelişimini %71.79, çiçek sayısını %62.16, dal sayısını %57.90, V. faba hasat sayısını %55.56 ve bakla verimini %66.31 oranında olumsuz etkilemiştir. V. faba’nın pomolojik özelliklerinden; bakla meyve boyunu %42.52, bakla meyve ağırlığını %31.47, meyve sayısını %76.80 oranında olumsuz etkilemiştir. Bu araştırma sonucunda taze baklanın analiz sonucuna göre C. campestris infeksiyonu sonrasında V. faba meyve proteini, demir, karbonhidrat ve potasyum oranlarında sırasıyla; %24.39, 21.60, 17.78 ve 2.27 azalışa neden olmuştur. Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre, C. campestris infeksiyonun V. faba kültür bitkisi için önemli bir tehdit olduğu tespit edilmiştir.

Supporting Institution

Kahramanmaras Sütcü İmam University

Project Number

2022/3-36 LAP

Thanks

Bu proje (2022/3-36 LAP), KSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim birimince desteklendiği için teşekkür ederim.

References

  • Agrios, G.N. (2005). Plant pathology, Fifth Edition. Burlington: Elsevier Academic Press.
  • Alan, Ö. & Geren, H. (2006). Ödemiş-İzmir koşullarında yetiştirilen bazı bakla (Vicia faba var. major) çeşitlerinin tohum verimi ve diğer bazı özellikleri üzerinde bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1): 13-20.
  • Anonim, (2019a). Broad bean cultivation area by country,FAOSTAT, https://www,fao,org/faostat/en/#data/QCL
  • Anonim, (2019b). İllere göre bakla ekim alanları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), https://data,tuik,gov,tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1
  • Anonim, (2020). Baklanın besinsel içeriği, TÜRKOMP (Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı), http://www,turkomp,gov,tr/food-bakla-216,
  • Anonim, (2022a). Bakla yetiştiriciliği. http://ziraatkutuphanesi.com/bakla-yetistiriciligi.html#::text=Bir%20dekar%20alandan%20taze%20bakla,300%20kg%20dane%20hasat%20edilebilir. Anonim, (2022b). Taze bakla besin değeri. https://www.google.com/search?q=bakla+potasyum+i%C3%A7eri%C4%9Fi&sca_esv=559959589&biw=1280&bih=661&sxsrf=AB5stBjxjstGtuZv1Mu7C1zIQcViuE8csg%3A1692960728259&ei=2IfoZJ_8Du_Zxc8P2bGZxc8P2bGjqA8&ved=0ahUKEwifyM2W0veAAxXvbPEDHdnYCPU4FBDh1QMIDw&uact=5&oq=bakla+potasyum+i%C3%A7eri%C4%9Fi&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiGGJha2xhIHBvdGFzeXVtIGnDp2VyacSfaTIFEAAYogQyBRAAGKIEMgUQABiiBDIFEAAYogRIkRlQkAlYiw5wAXgBkAEAmAGkAaABoAOqAQMwLjO4AQPIAhttps.
  • Çakır, S. & Üstüner, T. (2019). Küsküt’ün (Cuscuta campestris Yunck.) mercimek (Lens culinaris L.) bitkisel ve agronomik özelliklerine etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Cevheri, A.C. & Avcıoğlu, R. (2004). Kışlık ikinci ürün olarak tahıl+baklagil karışımlarından yararlanma olanakları üzerinde bir araştırma, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, (Basılmamış Dr.Tezi), Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Dal, S. & Üstüner, T. (2020). Kahramanmaraş İli nohut (Cicer arietinum L.) ekim alanlarında küsküt (Cuscuta spp.) ve yabancı ot yoğunluğunun, nohut bitkisinin morfolojik ve agronomik özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Davis, P.H. (1978). Flora of Turkey and east aegean ısland. Edinburg University Press.
  • Dawson, J.H. (1984). Control of Cuscuta in alfalfa. In: Proceedings 3rd International Symposium Parasitic Weeds, (pp. 188-199), 7-9 may 1984, Aleppo, Syriya.
  • Dawson, J.H., Musselman, L.J., Wolswinkel, P. & Dorr, I. (1994). Biology and control of Cuscuta. Review of Weed Science, 6: 265–317.
  • Dorr, I. (1987). The haustorium of Cuscuta-new structural results, in Proceedings of the 4th International Symposium on Parasitic Flowering Plants, Marburg, Germany: Philipps-University, P:163-170.
  • Fang, R.C., Musselman, L. J. & Plitmann, U. (1995). Cuscuta in C.Y. Wu and P.H. Raven (eds.), Flora of China, Science Press, Beijing, and Missouri Botanical Garden Press, 16,322-325.
  • Gençkan, S. (1983). Yem bitkileri tarımı. Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları.
  • Güncan, A. (2001). Yabancı otlar ve mücadelesi. Konya: Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Basımevi Yayını.
  • Güvenç, İ. (2022). Genel ve Özel sebzecilik. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Heinzmann, F. (1981). Assimilation von Luftstickstoff durch verschiedene Leguminosenarten und dessen Verwertung durch Gefreidenachfrüchte, Diss, Hohenheim, p:132.
  • Hull, R. (2002). Matthews’ plant virology, Elsevier, Academic Press, California, USA, XVIII, 1001p, Plant Virology, Elsevier, Academic Press, California, USA, XVIII, 1001p.
  • Jayasinghe, C., Wijesundara, D.S.A., Tennekoon, K.U. & Marambe, B. (2004). Cuscuta species in the lowlands of SriLanka, their host range and host-parasite association. Tropical Agricultural Research,16: 223-241.
  • Kadıoğlu, I. (1992). Küsküt (Cuscuta spp,) ve mücadelesi, Herboloji Haberleri. ÇÜ, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, 3(5): 1-11.
  • Kadıoğlu, İ., Uluğ, E. & Üremiş, İ. (1997). Akdeniz Bölgesi yemeklik baklagillerinde (nohut, fasulye) görülen yabancıotlar ile yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenmesi. Türkiye II Herboloji Kongresi, (s. 195-203), 1-4 Eylül 1997, İzmir, Türkiye.
  • Karaköy, T., Demirbaş, A., Yörük, V., Toklu, F., Baloch, F., S., Durukan, H., Öztürk, M., Ton, A., Anlarsal, A.E. & Özkan, H. (2015). Türkiye orijinli bakla (Vicia faba L.) genotiplerinin soğuğa dayanıklılık yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma. 11. Tarla Bitkileri kongresi, (s. 430-433), 7-10 Eylül, Çanakkale, Türkiye.
  • Kaya, H. & Üremiş, İ. (2019). Hatay ili soğan tarlalarında bulunan yabancı otların yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenmesi. MKÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (1): 21-30.
  • Koç, S. & Orak, A. (2016). Tekirdağ koşullarında yetiştirilen bakla (Vicia faba L.) genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Kondap, S.M. & Kumar, R.M. (1993). Management of Cuscuta in croplands and fallows, Integrated weed management for sustainable agriculture. Proceedings of the ınternational symposium (Hisar, India, 18-20 November), Indian Society of Weed Science, (pp. 407-411), 18-20 November 1993, Hisar, India.
  • Kutos, T., Golob, T., Kac, M. & Plestenjak, A. (2003). Dietary fibre content of dry and processed beans. Food Chemistry, 80: 231-235.
  • Lanini, W.T. (2004). Economical methods of controlling dodder in tomatoes. Weed Science Society, 56, 57-59.
  • Lanini, W.T. & Kogan, M. (2005). Biology and management of Cuscuta in crops. Cienciae Investigacion Agraria, 32, 165-179.
  • Lawrence, H. M. (1965). Taxonomy of Vascular Plants. The Macmillan Company, Newyork, 823.
  • Liu, Z.Q., Fer, A. & Lecocq, F.M. (1991). L'imazaquine: Un herbicide prometteurpour la lutte curative contre la Cuscute (Cuscuta spp.) dans les cultures de soja (Glycine max). Weed Research, 31: 33-40.
  • Manga, İ., Acar, Z. & Ayan, İ. (1995). Baklagil yem bitkileri. Samsun: 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders kitabı.
  • Mishra, J.S., Moorthy, B.T.S., Bhan, M. & Yaduraju, N.T. (2007). Relative tolerance of rainy season crops to field dodder (Cuscuta campestris) and its management in niger (Guizotia abyssinica). Crop Protection, 26: 625-629.
  • Mishra, J.S. (2009). Biology and management of Cuscuta species. Indian Journal Weed Science, 41(1 & 2),1-11.
  • Nemli, Y. (1978). Çiçekli parazitlerden Cuscuta L, 'nin Anadolu türleri üzerindeki morfolojik ve sistematik araştırmalar. Doçentlik Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Nemli, Y. & Öngen, N. (1982). Türkiye'nin Trakya bölgesi küsküt türleri (Cuscuta spp.) üzerinde taksonomik araştırmalar. Doğa Bilim Dergisi, 6(3),147-154.
  • Nemli, Y. (1986). Anadolu'da kültür alanlarında bulunan küsküt türleri (Cuscuta spp. ); yayılışları ve konukçuları üzerinde araştırmalar, Ege üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(3 ), 11-21.
  • Özkil, M., Torun, H., Eymirli, S., Üremiş, İ. & Tursun, N. (2019). Determination of weed frequencies and densities in sunflower (Helianthus annuus L.) fields in Adana province. MKU Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2): 87-96.
  • Parker, C. & Riches, C.R. (1993). Cuscuta species, the dodders; and cassytha filformis, In parasitic weeds of the worlds: Biology and control. CAB ınternational, Wallingford, UK, pp, 183-223.
  • Pekşen, E. & Artık, C. (2005). Antibesinsel maddeler ve yemeklik tane baklagillerin besleyici değerleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 20(2): 110-120.
  • Rao, P.N. & Reddy, A.R.S. (1987). Effectof china dodder on two pulses: greengram and cluster bean - the latter apossible trap crop to manage china dodder. 4th International Symposium. Parasitic Flowering Plants, (pp. 665-674), 1-3 August 1987, Marburg, Germany.
  • Reddy, N.R., Pierson, M.D., Sathe, S.K. & Salunkhe, D.K. (1984). Chemical, nutritional and physiological aspects of dry bean carbohydrates. Food Chemistry, 13(1): 25-68.
  • Sağlamtimur, T.V., Tansı, H. & Baytekin, T. (1990). Yem bitkileri yetiştirme. Adana: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı.
  • Sepetoğlu, H. (1992). Yemeklik dane baklagiller. İzmir: Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı.
  • Şehirali, S. (1988). Yemeklik dane baklagiller. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Kitabı.
  • Tamer, Ş.R. & Nemli, Y. (2012). Farklı sıcaklıkların, bazı yeşil gübrelerin ve bitki eksudatlarının küskütün (Cuscuta campestris Yunck.; C. approximata Bab.) çimlenmesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Terzopoulos, P.J., Kaltsikes, P.J. & Bebeli, P.J. (2003). Collection, evaluation and classification of Greek populations of faba bean (Vicia faba L.). Genetic Resources and Crop Evolution, 50: 373-381.
  • Ustuner, T & Cakır, S. (2018). Dormancy breaking studies of Dodder (Cuscuta spp.) was problem ingreenhouse tomato. The Eurasia Proceedings of Science, Technology, Engineering & Mathematics (EPSTEM), International Conference on Research in Education and Science, (pp. 167-178), 28 April-1 May 2018, Marmaris, Turkey.
  • Uygur, F.N. (1991). Yoncada Cuscuta spp, (Küsküt, Veremotu) kontrolü. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Herboloji Haberleri, 2(3): 1-5.
  • Üstüner, T. & Güncan, A. (2002). Niğde ve yöresi patates tarlalarında sorun olan yabancı otların yoğunluğu ve önemi ile topluluk oluşturmaları üzerine araştırmalar. Türkiye Herboloji Dergisi, 5(2), 30-42.
  • Üstüner, T. (2018). The effect of field dodder (Cuscuta campestris Yunck.) on the leaf and tuber yield of sugar beet (Beta vulgaris L.). Turkish journal of Agriculture and Forestry, 42,348-353.
  • Üstüner, T. & Öztürk, E. (2018). Şeker pancarı (Beta vulgaris L.) tarımında küskütün (Cuscuta campestris Yunc.) verim ve kalitye etkisi. Bitki Koruma Bülteni, 58 (1), 32-40. Available from: https://www.researchgate.net/publication/324113841_Seker_pancari_Beta_vulgaris_l_tariminda_kuskutun_Cuscuta_campestris_Yunc_verim_ve_kalitye_etkisi#fullTextFileContent [accessed Aug 19 2023].
  • Üstüner, T., Girgel, Ü. & Cakır, S. (2019). The effect of fıeld dodder (Cuscuta campestris Yunck,) on the agromorphologıcal features of lentıl (Lens culinaris L,). 3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, (pp. 50-58), 19-21 September2019, Bayburt,Turkey.
  • Üstüner, T. & Dal, S. (2019). Kahramanmaraş’ta nohut tarlalarında küsküt türleri, yoğunluğu ve rastlama sıklığının belirlenmesi. 1. Uluslararası Göbeklitepe Tarım Kongresi IGAC, (pp. 782-790), 22-25 Ekim 2019, Şanlıurfa, Türkiye.
  • Üstüner, T. (2020). Tarla küsküt’ün (Cuscuta campestris Yunck.) Dila biberi (Capsicum annum L.) fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(1): 53-63. DOI:10.29050/harranziraat.621271
  • Üstüner, T. & Aksoy, E.O. (2021). Yabancı ot biliminde güncel konular, Parazit yabancı otlar. Ankara: Iksad publishing house.
  • Üstüner, T. (2022). Maydanoz [Petroselinum crispum (Mill.) Fuss.] yetiştiriciliğinde tarla küskütü (Cuscuta campestris Yunck.)’nün verim ve kaliteye etkisi. Turkish Journal of Weed Science, 25 (2022 ): 122-133.
  • Yıldırım, S. & Tepe, I. (2014). Van’da yoncada küçük tohumlu yonca küskütü (Cuscuta approximata Bab.)’nün dağılımı ve yoğunluğu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (1): 42-50.
  • Yuncker, T.G. (1932). The genus Cuscuta. Memoirs of the Torrey Botanical Club, 18,113-331.
There are 59 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other), Herbology
Journal Section dp
Authors

Tamer Üstüner 0000-0003-3584-4249

Project Number 2022/3-36 LAP
Early Pub Date December 26, 2023
Publication Date December 27, 2023
Submission Date August 26, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 27 Issue: 4

Cite

APA Üstüner, T. (2023). Tarla küskütü (Cuscuta campestris Yunck.)’nün Bakla (Vicia faba L.)’nın fenolojik ve pomolojik özelliklerine etkisi. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 27(4), 595-609. https://doi.org/10.29050/harranziraat.1350456

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.