Artan küresel ısınmayla birlikte ısı stresi kanatlı endüstrisi için daha ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Kümes hayvanları diğer çiftlik hayvanlarına kıyasla çevresel koşullardan daha çabuk etkilenen hassas hayvanlardır. Bundan dolayı daha kolay ısı stresine girmektedirler. Yüksek sıcaklık ve bağıl nem, ısı stresine neden olarak hayvanın büyümesini, verimliliğini ve refahını etkileyen başlıca çevresel faktörlerdir. Isı stresine giren yumurta tavuklarında yumurta verimi düşer, yem tüketimi azalır, yemden yararlanma oranı azalır ve yumurta iç dış kalitesinde bozulmalar meydana gelmektedir. Bu çalışmada, Bursa bölgesinde batarya tipi kafeste ticari yumurta üretimi yapılan bir işletmede, yumurta tavuklarında görülen ısı stresinin sıcaklık-nem (THI) indeksiyle belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sonucuna göre, en yüksek THI değerleri yaz aylarında meydana gelmiştir ve Temmuz (26.0) ve Ağustos (24.8) ayında tavuklar için kritik seviyededir. İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında elde edilen yumurta verimleri ile hesaplanan sıcaklık-nem indeksi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Kümes iç ortam sıcaklığı ile yumurta üretimi arasında ters bir ilişki vardır.
Heat stress has become a more severe threat to the poultry industry with increasing global warming. Poultry is a sensitive animal affected more quickly by environmental conditions than other farm animals. Therefore, they are more easily exposed to heat stress. High temperature and relative humidity are significant environmental factors affecting animal growth, productivity, and welfare by causing heat stress. In laying hens under heat stress, egg production decreases, feed consumption increases, feed efficiency decreases, and deterioration in egg quality occurs. This study aims to determine the heat stress of laying hens using the temperature-humidity index (THI) in a farm where commercial egg production is conducted in battery cages in the Bursa region. According to the study results, the highest THI values occurred in the summer months and were at a critical level for chickens in July (26.0) and August (24.8). There is no statistically significant relationship between egg yields obtained in spring, summer, and autumn and the calculated temperature humidity index values. There is an inverse relationship between indoor temperature and egg production.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Structures |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | September 28, 2024 |
Publication Date | September 28, 2024 |
Submission Date | February 23, 2024 |
Acceptance Date | July 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 28 Issue: 3 |
Indexing and Abstracting