Alternaria alternata, an important phytopathogenic fungus worldwide, is a fungus that causes serious crop losses in many plant species both during cultivation and post-harvest period. This pathogen, which causes brown spot disease on leaves and fruits of different citrus species, produces black or central gray rots on mandarin (Citrus reticulata) fruits. In this study, different doses of mixtures of two thyme species (Thymbra spicata L. and Origanum onites L.) and sage (Salvia officinalis L.) essential oils in single and double combinations were investigated in volatile phase and in vitro conditions for their antifungal effects against A. alternata, isolated from mandarin fruits. In case of single use of oils, T. spicata (4.0 µl petri-1) essential oil showed the highest antifungal effect against fungal isolates at minimum inhibitory concentration (MIC). After using the oils as mixtures, the highest inhibition was determined in the essential oil mixtures of T. vulgaris + O. onites and T. spicata + S. officinalis (8.0 µl petri-1). As a result, the plant essential oils and their mixtures used in the study showed antifungal effects against A. alternata isolate in a dose-dependent manner. Especially considering that mandarin fruits are a product that is stored and preserved, these essential oils obtained from different plants can be easily applied as fumigants in stored product.
Synergistic effect Alternaria alternata Salvia officinalis L. Origanum onites L. Thynbra spicata L.
Dünya çapında önemli bir fitopatojen fungus türü olan Alternaria alternata, çok sayıda bitki türünde gerek yetiştiricilik sırasında gerekse hasat sonrası dönemde ciddi ürün kayıplarına neden olan bir fungustur. Farklı turunçgil türlerinin yaprak ve meyvelerinde kahverengi leke hastalığına neden olan bu patojen, mandarin (Citrus reticulata) meyveleri üzerinde siyah veya merkezi gri renkte çürüklükler meydana getirir. Bu çalışmada, iki kekik türü (Thymbra spicata L. ve Origanum onites L.) ve adaçayı (Salvia officinalis L.) uçucu yağlarının tekli ve ikili kombinasyonlar halindeki karışımlarının farklı dozları, buhar fazında ve in vitro şartlarda mandarin meyvesinden izole edilen patojen A. alternata’ya karşı antifungal etkileri araştırılmıştır. Yağların tekli olarak kullanımı durumunda fungal izolata karşı en düşük uygulama dozundaki (MIC) en yüksek antifungal etkiyi T. spicata (4.0 µl petri-1) uçucu yağı göstermiştir. Yağların karışımlar şeklinde kullanılmaları sonrası en yüksek engelleme ise T. spicata + O. onites ve T. spicata + S. officinalis (8.0 µl petri-1) uçucu yağ karışımlarında saptanmıştır. Sonuç olarak, çalışmada kullanılan bitki uçucu yağları ve karışımları doza bağlı bir şekilde A. alternata izolatına karşı antifungal etkiler göstermişlerdir. Özellikle mandarin meyvelerinin depolanarak muhafaza edilebilen bir ürün olduğu göz önünde bulundurulduğunda, farklı bitkilerden elde edilmiş bu uçucu yağların, depolanmış ürünlerde fumigant olarak ümitvar olduğu sonucuna varılmıştır.
Sinerjistik etki Alternaria alternata Salvia officinalis L. Origanum onites L. Thymbra spicata l.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Phytopathology |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | December 14, 2024 |
Publication Date | December 15, 2024 |
Submission Date | September 25, 2024 |
Acceptance Date | November 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 28 Issue: 4 |
Indexing and Abstracting