The research was conducted to determine the hay yield and quality of some cool season cereals (Triticale, Barley, and Wheat), as well as berseem clover (Trifolium alexandrinum L.) in Mardin conditions. The research was carried out during the 2020-21 growing season, following a randomized complete block design with 4 replications. Cereals were harvested during the milk-dough period, while berseem clover was harvested at full flowering. The results of the research showed that the plant height of cereals ranged from 96.15-108.15 cm, green herbage yield varied between 1478.93-1666.75 kg da-1, and dry herbage yield varied between 558.23-898.43 kg da-1. The plant height of berseem clover was 48.65 cm, with a green herbage yield of 596.90 kg da-1 and a dry herbage yield of 193.95 kg da-1. The research also revealed that the crude protein (CP) content of cereals ranged from 6.87-13.20%, neutral detergent insoluble fiber (NDF) ratio ranged from 63.21-80.12%, acid detergent insoluble fiber (ADF) ratio ranged from 29.60-46.05%, Calcium (Ca) varied between 0.080-0.098%, Potassium (K) varied between 3.078-3.878%, Magnesium (Mg) varied between 0.030-0.125%, and Phosphorus (P) ranged from 0.293-0.330%. Additionally, the digestible dry matter ratio (DDM) was found to be between 53.03-65.84%, dry matter intake (DMI) between 1.498-1.920%, relative feed value (RFE) between 61.62-98.48, net energy (NE) between 1.243-1.475 Mcal kg-1, and crude protein yield ranged from 56.24-73.91 kg da-1. For berseem clover, the CP ratio was 15.12%, NDF 41.49%, ADF 31.54%, Ca 1.545%, K 2.998%, Mg 0.243%, P 0.285%, SKM ratio 64.33%, KMT ratio 2.944%, NYD 147.32, NE value 1.447 Mcal kg-1, and crude protein yield was 28.83 kg da-1. In conclusion, Triticale exhibited higher forage yield among cereals, while Wheat stood out in terms of forage quality. Despite berseem clover having lower forage yield compared to cereals due to winter cold damage, it excels in forage quality because it is a legume.
Araştırma, Mardin koşullarında İskenderiye üçgülü’nün (Trifolium alexandrinum L.) yanısıra, bazı serin iklim tahıllarının (Tritikale, Arpa ve Buğday) ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak, 2020-21 yetiştirme mevsiminde sürdürülmüştür. Araştırmada, tahıllar süt-hamur olum döneminde, İskenderiye üçgülü ise tam çiçeklenme döneminde hasat edilmiştir. Araştırma sonucunda; tahılların bitki boyunun 96.15-108.15 cm, yeşil ot veriminin 1478.93-1666.75 kg da-1 ve kuru ot veriminin 558.23-898.43 kg da-1 arasında değiştiği saptanmıştır. İskenderiye üçgülünün bitki boyu 48.65 cm, yeşil ot verimi 596.90 kg da-1 ve kuru ot verimi ise 193.95 kg da-1 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda tahılların ham protein (HP) oranının %6.87-13.20, nötral deterjanda çözünmeyen lif oranının (NDF) %63-21-80.12, asit deterjanda çözünmeyen lif oranının (ADF) %29.60-46.05, Kalsiyum oranının (Ca) %0.080-0.098, Potasyum oranının (K) %3.078-3.878, Magnezyum oranının (Mg) %0.030-0.125, Fosfor oranının (P) %0.293-0.330, sindirilebilir kuru madde (SKM) oranının %53.03-65.84, kuru madde tüketiminin (KMT) %1.498-1.920, nispi yem değerinin (NYD) 61.62-98.48, net enerji (NE) 1.243-1.475 Mkal kg-1 ve ham protein veriminin 56.24-73.91 kg da-1 arasında değişiği saptanmıştır. İskenderiye üçgülünün HP oranının %15.12, NDF %41.49, ADF %31.54, Ca %1.545, K %2.998, Mg %0.243, P %0.285, SKM oranının %64.33, KMT %2.944, NYD’nin 147.32, NE değerinin 1.447 Mkal kg-1 ve ham protein veriminin ise 28.83 kg da-1 olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda tahıllar içerisinde Tritikalenin ot verimi bakımından, buğdayın ise ot kalitesi bakımında öne çıktığı, İskenderiye üçgülünün soğuktan zarar gördüğü için ot veriminin tahıllardan daha düşük olduğu, ancak bir baklagil olması nedeniyle de ot kalitesi bakımından tahıllardan daha üstün olduğu görülmektedir.
Kurul belgesine gerek yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Pasture-Meadow Forage Plants |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | September 23, 2025 |
Publication Date | September 24, 2025 |
Submission Date | December 23, 2024 |
Acceptance Date | August 31, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 29 Issue: 3 |
Indexing and Abstracting