Bu çalışma, iki farklı vejetasyon döneminde biçilen lenoks (Brassica rapa L.) bitkisinin, bakteriyel inokulant+enzim karışımı (0, 2.5, 5, and 7.5 mg.kg-1) ile silolanmasının, silaj kalitesi, in-vitro sindirilebilirlik ve enerji içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, vejetasyon döneminin gruplar arasındaki farklılığa etkisinin nötr deterjan lif (NDF) değeri hariç, önemli olduğu (p<0.05); vejetasyon döneminin ilerlemesi ile kuru madde (KM), organik madde (OM), ham yağ (HY), NDF ve asit deterjan lif (ADF) içerikleri artarken, ham kül (HK) ve ham protein (HP) düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir (p<0.05). Vejetasyon döneminin ilerlemesiyle, silaj LA, AA ve PA değerlerinin azaldığı; NH3-N, pH ve Fleig puanı değerlerinin ise yükseldiği belirlenmiştir (p<0.05). Silajlara katılan katkı düzeylerinin etkisi, LA, AA, pH ve Fleig puanları bakımından önemli bulunmuştur (p<0.05). Lenoks silajlarının in-vitro KM (KMS) ve OM sindirilebilirlikleri (OMS) ile enerji içerikleri açısından, vejetasyon dönemi ve katkıların etkisi önemli bulunmuştur (p<0.05). Vejetasyon döneminin ilerlemesiyle, silajların KMS ve OMS değerleri azalmıştır. Silajlarda bakteriyel inokulant+enzim katkısı, kontrol grubu ile kıyaslandığında, en yüksek KMS, metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) değeri 2.5 mg.kg-1 katkılı silaj grubunda elde edilmiştir. Çalışmada, vejetasyonun ilerlemesine paralel olarak, silajların UYA, KMS ve OMS değerleri ile SE, ME ve NEL değerlerinin azaldığı; lenoks bitkisinin çiçeklenme döneminde biçilerek 2.5 mg.kg-1 bakteriyel inokulant+enzim ile silolanması durumunda, elde edilen silajların kaliteli silaj niteliği taşıdıkları ve ruminantların beslenmesinde alternatif kaliteli bir kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
The objective of this study was to identify the impact of making silages using Lenox (forage turnip, Brassica rapa L.) harvested in two different stages of vegetation with bacterial inoculant+enzyme mixtures (0, 2.5, 5, and 7.5 mg.kg-1) on the quality, in-vitro digestibility, and energy parameters of the silages. The vegetation period affected the examined variables significantly except for neutral detergent fiber (NDF), (p<0.005), and further into the vegetation period, dry matter (DM), organic matter (OM), ether extract (EE), NDF, acid detergent fiber (ADF), NH3-N, pH, and Fleig score increased, whereas ash, crude protein (CP), lactic acid (LA), acetic acid (AA), and propionic acid (PA) decreased (p<0.005). The effect of additive levels added to the silages was found to be significant in terms of LA, AA, pH and fleig scores (p<0.05). The effects of the vegetation period and additives were found to be significant in terms of in vitro DM (DMD) and OM digestibility (OMD) and energy contents of Lenox silages (p<0.05). Further into the vegetation period, DMD and OMD values decreased. Compared to the control group, the greatest DMD, metabolic energy (ME), and net energy for lactation (NEL) results were found in the group with 2.5 mg.kg-1 of additive. It was concluded that the VFA, DMD, OMD, SE, ME, and NEL results of the silage samples dropped as the vegetation period progressed, and when forage turnip was ensiled in its flowering period with the bacterial inoculant+enzyme mixture at a ratio of 2.5 mg.kg-1, the quality of the obtained silages was high, and these can be utilized as alternative, quality roughage sources for feeding ruminants.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Feeding |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | September 23, 2025 |
Publication Date | September 24, 2025 |
Submission Date | May 6, 2025 |
Acceptance Date | August 13, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 29 Issue: 3 |
Indexing and Abstracting