Research Article
BibTex RIS Cite

Farkli dozlarda nano-silika uygulamalarinin arugula'da (Eruca sativa L.) bazi büyüme parametreleri ve besin alimi üzerine etkisi

Year 2025, Volume: 29 Issue: 3, 469 - 476, 24.09.2025

Abstract

Bitki besleme, sürekli artan bir nüfusta mahsul verimliliği ve gıda güvenliği için çok önemlidir. Kimyasal gübre uygulamaları her tarımsal üretim için önemli bir girdidir. Ancak kimyasal gübre kullanımının çevre ve ekolojik dengenin bozulması gibi istenmeyen sonuçları vardır. Son zamanlarda, tarımda nanoteknoloji ve nano gübreler umut verici alternatifler olarak gelişmiştir. Bu çalışmada, dünyada ve ülkemizde üretimi giderek artan roka bitkisinin besin elementi alımına nano-silika uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. İklim odası koşullarında tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak tasarlanan çalışmada, kontrol (NSi0- nano silika uygulaması yok) ve dört doz (NSi40: 40 mg kg-1, NSi60: 60 mg kg-1, NSi80: 80 mg kg-1 ve NSi100: 100 mg kg-1) nano silika uygulaması yapılmıştır. Çalışma sonunda roka yapraklarında klorofil içeriği, kuru madde oranı ve bazı makro-mikro besin elementi alımları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda NSi80 uygulamasının klorofil ve kuru madde içeriğini artırdığı tespit edilmiştir. Genel olarak, artan nano silika dozu ile besin maddesi alımının arttığı gözlenmiştir. NSi100 dozu, potasyum alımını kontrole kıyasla yaklaşık %81 oranında artırmıştır. Sonuç olarak, nano silika uygulamaları roka bitkilerinin büyüme ve gelişimini artırmış ve besin maddesi alımını olumlu yönde etkilemiştir.

References

  • ...............................

Effect of different doses of nano-silica applications on some growth parameters and nutrient uptake in arugula (Eruca sativa L.)

Year 2025, Volume: 29 Issue: 3, 469 - 476, 24.09.2025

Abstract

Plant nutrition is essential for crop productivity and food security in an ever-growing population. Chemical fertilizer applications are significant inputs to every agricultural production. However, using chemical fertilizers has undesirable consequences, such as degradation of the environment and ecological balance. Recently, nanotechnology and nano fertilizers in agriculture have developed as promising alternatives. In the present study, the effect of nano-silica (NSi) applications on the nutrient uptake of the arugula plants, the production of which is increasing in the world and our country, was investigated. The study, which was designed according to randomized experimental design with three replications under climate chamber conditions, control (NSi0- no nano silica treatment), and four doses (NSi40: 40 mg kg-1, NSi60: 60 mg kg-1, NSi80: 80 mg kg-1 and NSi100: 100 mg kg-1) NSi treatments were applied. At the end of the study, chlorophyll content, dry matter ratio, and some macro-micro nutrient uptake in arugula leaves were determined. The study's results determined that NSi80 application increased chlorophyll and dry matter content. In general, it was observed that nutrient uptake increased with increasing nano silica dose. NSi100 dose increased potassium uptake by about 81% compared to the control. In conclusion, Nsi applications increased the growth and development of arugula plants and positively affected nutrient uptake.

Supporting Institution

TUBİTAK

References

  • ...............................
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Vegetable Growing and Treatment
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Helin Ürkmez 0009-0000-3628-9422

Özlem Çakmakcı 0000-0001-6145-4442

Early Pub Date September 23, 2025
Publication Date September 24, 2025
Submission Date June 1, 2025
Acceptance Date August 5, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 29 Issue: 3

Cite

APA Ürkmez, H., & Çakmakcı, Ö. (2025). Effect of different doses of nano-silica applications on some growth parameters and nutrient uptake in arugula (Eruca sativa L.). Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 29(3), 469-476.

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.