Bal Arılarında Beslenme Fizyolojisi ve Metabolizması
Abstract
Bal arılarında beslenme; koloni düzeyinde, bireysel ve yavruların beslenmesi olmak üzere üç farklı aşamada irdelenmekte, nektar, karbonhidratça zengin böcek salgıları, polen, arı sütü ve su bal arılarının temel besin kaynaklarını oluşturmaktadır. Polen toplama daha çok koloninin ihtiyacı ile doğru orantılı iken, nektar toplama faaliyeti tarlacı işçi arı mevcuduna, mevsime ve floraya bağlıdır. Su, yavru besininde kullanılmak üzere ve yavru alanı sıcaklığının ayarlanmasında önemli role sahiptir. Bal arılarında fizyolojik yaşa bağlı iş bölümü; besin toplama, depolama, yavru ve ergin bireylerin beslenmesinde de özelleşme ortaya koymuştur. Besin miktarı ve kalitesi koloni yaşamının devamlılığını, hastalık ve zararlılara karşı savunmayı doğrudan etkilemekte, bununla birlikte koloni populasyonun demografik yapısı da toplanan ve depolanan besin miktarını belirlemektedir. Bal arılarının temel karbonhidrat kaynağı nektar, protein kaynağı ise polen ve arı sütüdür. Bu çalışmada bal arılarının bireysel ve koloni düzeyinde büyüme, gelişme ve üreme gereksinimlerinde beslenme fizyolojisi yanı sıra protein ve karbonhidrat metabolizması ile ilgili bilgilerin derlenmesi amaçlanmıştır.
Keywords
References
- Alaux C, Dantec C, Parrinello H, Le Conte Y. 2011. Nutrigenomics in honey bees: digital gene expression analysis of pollen’s nutritive effects on healthy and varroa-parasitized bees. BMC Genomics, 12:496.
- Balderrama NM, Almeida LO, Núñez JA. 1992. Metabolic rate during foraging in the honeybee. Journal of Comparative Physiology B 162: 440–447.
- Barker R J, Lehner Y. 1974. Acceptance and sustenance value of naturally occurring sugars fed to newly emerged adult workers of honey bees (Apis mellifera L.). Journal of Experimental Zoology 187: 277–285.
- Barker RJ, Lehner Y. 1976. Galactose a sugar toxic to honey bees found in exudate of tulip flowers. Apidologie 7: 109–112.
- Barker RJ. 1977. Some carbohydrates found in pollen and pollen substıtutes are toxic to honey bees. Journal of Nutrition 107: 1859-1862.
- Bogdanov S. 2017. Pollen: production, nutrition and health: a review. Bee Product Science. Available: http: //www.bee-hexagon.net/(23.01.2019).
- Bogdanov S. 2017. Royal jelly, bee brood: composition, nutrition, health. The Royal Jelly Book, Chapter 2. Bee Product Science, Available: http: //www.bee-hexagon.net/ (23.01.2019).
- Brodschneider R, Crailsheim K. 2010. Nutrition and health in honey bees. Apidologie 41: 278–294.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Review
Authors
Publication Date
June 28, 2019
Submission Date
February 6, 2019
Acceptance Date
June 17, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 60 Number: 1
Cited By
Investigation of pollen analysis and antimicrobial effects of honey from Posof (Ardahan) district
Journal of Advances in VetBio Science and Techniques
https://doi.org/10.31797/vetbio.1543971