Objective: Calpains, in particular μ-calpain, are responsible for the post mortem proteolysis processes in muscle tissue and have main influences on meat quality. The CAPN1 gene that codes for large subunit of μ-calpain is revealed as a candidate gene related with meat quality and tenderization traits for livestock. For this reason, in this study it is aimed to investigate the genetic variation of CAPN1 gene in Japanese quails.
Material and Methods: In this study, the genetic variation of CAPN1 gene was analyzed via DNA sequencing of 35 (13 males and 12 females) Japanese quails which were reared in Tekirdağ Namık Kemal University, Animal Research Unit.
Results: Some genetic variants which are found in the 4th and 5th exons are as g.103969C>T in the 4th exon region and eight novel SNPs as g.104116A>T, g.104118T>G, g.104148G>C, g.104169G>C, g.104172A>G, g.104179C>G, g.104181G>A, g.104184T>C in the 5th exon of CAPN1 gene. The novel DNA polymorphisms of CAPN1 gene in Japanese quails are reported for the first time in this study and these sequences were deposited to NCBI GenBank Database, with the accession numbers MK496828-MK496837, respectively. g.103969C>T transversion which is localized in the 4th exon region and g.104148G>C, g.104169G>C transversions and g.104172A>G, g.104181G>A, g.104184T>C transitions which are localized in the 5th exon region have not caused an amino acid change. Instead, g.104116A>T, g.104118T>G tranversions caused the change from Threonine to Serine amino acid. Similarly, C→G transversion which was observed on the 104179th position caused the amino acid change from Proline to Alanine.
Conclusion: These observed SNPs may have an effect on meat yield and tenderness in quails, so further researches are needed to demonstrate this hypothesis and these SNPs may be candidate SNPs for quails breeding.
Amaç: Kalpainler, özellikle μ-kalpain, kas dokusunda ölümden sonraki proteoliz işlemlerinden sorumludur ve et kalitesi üzerinde ana etkiye sahiptir. Büyük μ-kalpain alt birimi tarafından kodlanan CAPN1 geni, çiftlik hayvanlarında et kalitesi ve lezzet özellikleri ile ilgili aday gen olarak belirlenmiştir. Bu nedenle Japon bıldırcınlarında CAPN1 geni genetik varyasyonunun tanımlanması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Bu çalışmada CAPN1 geni genetik varyasyonu Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hayvan Araştırmaları Birimi'nde yetiştirilen 35 adet (13 erkek ve 12 dişi) Japon bıldırcında DNA dizi analizi yöntemi ile belirlenmiştir.
Bulgular: CAPN1 genindeki genetik varyasyonlar 4. ve 5. ekzonlarda olmak üzere; g.103969C> T varyasyonu 4. ekzon bölgesinde, ve g.104116A>T, g.104118T>G, g.104148G>C, g.104169G>C, g.104172A>G, g.104179C>G, g.104181G>A, g.104184T>C olmak üzere sekiz yeni SNP 5. ekzonda görülmüştür. Japon bıldırcınlarındaki CAPN1 genindeki yeni DNA varyasyonları ilk kez bu çalışmada bildirilmiştir ve bu diziler sırasıyla MK496828-MK496837 erişim numarasıyla NCBI GenBank veri tabanına kaydedilmiştir. 4. ekzon bölgesinde görülen 103969C> T transversiyonu ve 5. ekzon bölgesindeki g.104148G> C, g.104169G> C transversiyonları ve g.104172A> G, g.104181G> A, g.104184T> C transisyonları amino asit değişikliğine neden olmamıştır. Ancak g.104116A>T, g.104118T>G transversiyonları, Threonin'den Serin amino asidi değişimine neden olmuştur. Benzer şekilde, 104179. pozisyonda C→G transversiyonu, Prolin'den Alanin amino asidi değişimine neden olmuştur.
Sonuç: Bu çalışmada tespit edilen SNP'lerin bıldırcınlardaki et verimi ve lezzeti üzerinde bir etkisi olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu hipotezi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tespit edilen SNP'lerin bıldırcın ıslahında aday gen ve SNP'ler olarak kullanılabilirlikleri değerlendirilmelidir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Submission Date | February 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.