This study was conducted to investigate the inhibitory effects of nisin alone or in combination with organic acid on Salmonella enteritidis in poultry feed at different storage times. Feeds divided into six experimental groups that consist of control, 150 mg/kg nisin (N150), 300 mg/kg nisin (N300), 3 g/kg organic acid (OA), 150 mg/kg nisin + 3 g/kg organic acid (N150+OA), 300 mg/kg nisin + 3 g/kg organic acid (N300+OA). Then, 104 cfu/ml Salmonella enteritidis cultures added in the feeds. Feeds were stored in room temperature and Salmonella colonies were enumerated at 7th, 15th, 21st and 28th days of the study. At the end of the study, it was observed inhibitory effects of nisin that alone or in combined with organic acid on Salmonella enteritidis in feeds. These results indicated that nisin has the potential to control of Salmonella enteritidis contamination in feed at different storage times.
Bu çalışma, farklı depolama sürelerinde kanatlı hayvan yemlerinde tek başına veya organik asit ile kombinasyon halinde nisinin Salmonella enteritidis üzerine önleyici etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Yemler; kontrol, 150 mg/kg nisin (N150), 300 mg/kg nisin (N300), 3 g/kg organik asit (OA), 150 mg/kg nisin + 3 g/kg organik asit (N150+OA), 300 mg/kg nisin + 3 g/kg organik asit (N300+OA) ten oluşan 6 deneme grubuna ayrılmıştır. Daha sonra yemlere 104 cfu/ml Salmonella enteritidis kültürü eklenmiştir. Yemler oda sıcaklığında muhafaza edilmiş ve denemenin 7, 15, 21 ve 28. günlerinde Salmonella sayımı yapılmıştır. Denemenin sonunda, nisinin tek başına veya organik asit ile birlikte yemlerdeki Salmonella enteritidis üzerine inhibitör etkileri gözlenmiştir. Bu sonuçlar, nisinin farklı depolama zamanlarında yemdeki Salmonella kontaminasyonunu kontrol etme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | June 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.