Research Article
BibTex RIS Cite

Rasyona Keten Tohumu veya Ayçiçek Yağı İlavesinin Koyunlarda Bazı Et Kalite Kriterleri ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 57 Issue: 1, 1 - 6, 30.07.2016

Abstract



Sağlıklı ve kaliteli et üretimi üzerine yapılan çalışmalar, et kalitesinin
bazı besleme stratejileri ile manipüle edilebildiğini göstermektedir. Bu
çalışmada rasyona ilave edilen keten tohumu yağı veya ayçiçek yağının Anadolu
Merinosu koyunlarında et kalitesi ve bazı fizyolojik parametreler üzerine
etkisi araştırılmıştır. Ergin koyunlar (n=37) üç deneme grubuna ayrılarak
kontrol (KON), keten tohumu yağı (KET) veya ayçiçek yağı (AYÇ) ilave edilmiş
rasyonlarla beslendiler. Kontrol grubunun karma yemine herhangi bir yağ
katılmazken, KET ve AYÇ gruplarının karma yemlerine % 4 oranında keten yağı
veya ayçiçek yağı ilave edilmiştir. Koyunlar deneme rasyonlarıyla 70 gün ad libitum olarak bireysel bölmelerde
beslendikten sonra kesilerek göz-kası örnekleri toplanmıştır. Et örneklerinde
kuru madde, pH, damlama kaybı, pişirme kaybı, su tutma kapasitesi ve renk
analizleri yapılmıştır.



Rasyona yağ ilavesinin, incelenen et kalite
kriterleri içinde sadece etin su tutma kapasitesi üzerine etkisi olduğu
belirlenmiştir. Kontrol grubuna göre KET grubunda etin su tutma kapasitesi daha
yüksek bulunmuştur. Rasyona yağ ilave edilmesinin L*, a*, b* değerlerini içeren
et rengi parametrelerine etkisi olmamıştır. Kan ve rumen pH’sı ile karaciğer ve
dalak ağırlıkları gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Koyun rasyonlarına
orta seviyede katılan keten yağının etin su tutma kapasitesi dışında incelenen
diğer özellikleri üzerine bir etkisi olmamıştır, ancak yem tüketimini
arttırdığı saptanmıştır.



References

  • Anderson HJ, Oksbjerg N, Young JF, Therkildsen M. 2005. Feeding and meat quality – a future approach. Meat Science 70:543-554.
  • AOAC. 1995. Official methods of analysis. 15th ed. AOAC, Washington DC, USA.
  • CIE. 1986. Colorimetry. 2nd ed. CIE Publications No 15.2. Commission Internationale de l’Eclairage, Vienna.
  • Coppock CE, Wilks DL. 1991. Supplemental fat in high-energy rations for lactating cows: Effects on intake, digestion, milk yield, and composition. Journal of Animal Science 69:3826-3837.
  • Girolami A, Napolitano F, Faraone D, Braghieri A. 2013. Measurement of meat color using a computer vision system. Meat Science 93:111-118.
  • Grainger C, Beauchemin KA. 2011. Can enteric methane emissions from ruminants be lowered without lowering their production. Animal Feed Science and Technology 166:308-320.
  • Mir PS, McAllister TA, Zaman S, Morgan Jones SD, He ML, Aalhus JL, Jeremiah LE, Goonewardene LA, Weselake RJ, Mir Z. 2003. Effect of dietary sunflower oil and vitamin E on beef cattle performance, carcass characteristics and meat quality. Canadian Journal of Animal Science 83:53–66.
  • NRC, 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, goats, cervids, and New World camelids. Natl. Acad. Press, Washington DC, USA.
  • Rosenvold K, Lærke HN, Jensen SK, Karlsson A, Lundström K, Andersen HJ. 2002. Manipulation of critical quality indicators and attributes in pork through vitamin E supplementation level, muscle glycogen reducing finishing feeding and preslaughter stress. Meat Science 62:485–496.
  • Santos JEP, Bilby TR, Thatcher WW, Staples CR, Silvestre FT. 2008. Long chain fatty acids of diet as factors influencing reproduction in cattle. Reproduction in Domestic Animals 43:23-30.
  • SAS Institute. 2002. JMP Statistics. Cary, NC, USA: SAS Institute, Inc. pp.707.
  • Singh KK, Mridula D, Rehal J, Barnwall P. 2011. Flaxseed: A Potential Source of Food, Feed and Fiber. Chemical Rubber Company. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 51:210–222.
  • TSE. 1991. Hayvan Yemleri-Metabolik (çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metot); TSE No: 9610, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Wachira AM, Sinclair LA, Wilkinson RG, Enser M, Wood JD, Fisher AV. 2002. Effects of dietary fat source and breed on the carcass composition, n-3 polyunsaturated fatty acid and conjugated linoleic acid content of sheep meat and adipose tissue. British Journal of Nutrition 88:697-709.
Year 2016, Volume: 57 Issue: 1, 1 - 6, 30.07.2016

Abstract

References

  • Anderson HJ, Oksbjerg N, Young JF, Therkildsen M. 2005. Feeding and meat quality – a future approach. Meat Science 70:543-554.
  • AOAC. 1995. Official methods of analysis. 15th ed. AOAC, Washington DC, USA.
  • CIE. 1986. Colorimetry. 2nd ed. CIE Publications No 15.2. Commission Internationale de l’Eclairage, Vienna.
  • Coppock CE, Wilks DL. 1991. Supplemental fat in high-energy rations for lactating cows: Effects on intake, digestion, milk yield, and composition. Journal of Animal Science 69:3826-3837.
  • Girolami A, Napolitano F, Faraone D, Braghieri A. 2013. Measurement of meat color using a computer vision system. Meat Science 93:111-118.
  • Grainger C, Beauchemin KA. 2011. Can enteric methane emissions from ruminants be lowered without lowering their production. Animal Feed Science and Technology 166:308-320.
  • Mir PS, McAllister TA, Zaman S, Morgan Jones SD, He ML, Aalhus JL, Jeremiah LE, Goonewardene LA, Weselake RJ, Mir Z. 2003. Effect of dietary sunflower oil and vitamin E on beef cattle performance, carcass characteristics and meat quality. Canadian Journal of Animal Science 83:53–66.
  • NRC, 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, goats, cervids, and New World camelids. Natl. Acad. Press, Washington DC, USA.
  • Rosenvold K, Lærke HN, Jensen SK, Karlsson A, Lundström K, Andersen HJ. 2002. Manipulation of critical quality indicators and attributes in pork through vitamin E supplementation level, muscle glycogen reducing finishing feeding and preslaughter stress. Meat Science 62:485–496.
  • Santos JEP, Bilby TR, Thatcher WW, Staples CR, Silvestre FT. 2008. Long chain fatty acids of diet as factors influencing reproduction in cattle. Reproduction in Domestic Animals 43:23-30.
  • SAS Institute. 2002. JMP Statistics. Cary, NC, USA: SAS Institute, Inc. pp.707.
  • Singh KK, Mridula D, Rehal J, Barnwall P. 2011. Flaxseed: A Potential Source of Food, Feed and Fiber. Chemical Rubber Company. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 51:210–222.
  • TSE. 1991. Hayvan Yemleri-Metabolik (çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metot); TSE No: 9610, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Wachira AM, Sinclair LA, Wilkinson RG, Enser M, Wood JD, Fisher AV. 2002. Effects of dietary fat source and breed on the carcass composition, n-3 polyunsaturated fatty acid and conjugated linoleic acid content of sheep meat and adipose tissue. British Journal of Nutrition 88:697-709.
There are 14 citations in total.

Details

Journal Section Research Articles
Authors

Zekeriya Kıyma

Publication Date July 30, 2016
Submission Date July 21, 2017
Published in Issue Year 2016 Volume: 57 Issue: 1

Cite

APA Kıyma, Z. (2016). Rasyona Keten Tohumu veya Ayçiçek Yağı İlavesinin Koyunlarda Bazı Et Kalite Kriterleri ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkileri. Hayvansal Üretim, 57(1), 1-6.


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

264072640626408  26409 26410  2639926411 26412 26413 26414 26415