Amaç: Bu araştırma, Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin sosyo-ekonomik ve demografik özelliklerini ortaya koymak ve hayvansal ürün tüketimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Materyal ve Metot: Araştırmanın ana materyalini, Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesinde okuyan öğrencilerinden anket yoluyla elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Araştırmada 95 güven aralığı ve %10 hata payı esas alınarak oransal örnekleme ile 78 öğrenci kapsama alınmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin ailelerinin ortalama aylık hayvansal ürün harcaması 660.95 TL, öğrencilerin aylık hayvansal ürün harcaması ise 198.26 TL olarak bulunmuştur. Öğrencilerin aylık 1.14 kg kırmızı et, 1.80 kg tavuk eti, 0.87 kg balık eti, 2.38 lt süt ve 38 adet yumurta tükettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin hayvansal ürün satın alırken en fazla dikkate aldıkları faktörler, sırasıyla hijyen, tazelik ve ürünün kokusudur. Kadınlarda yumurta tüketiminin daha fazla olduğu ve ailelerin gelir düzeyi arttıkça öğrencilerin aylık kırmızı et ve yumurta tüketiminin arttığı bulunmuştur.
Sonuç: Araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin hayvansal ürün tüketimleri yeterli değildir ve tüketim miktarı gelir düzeyine bağlı olarak değişmektedir. Hayvansal ürünlerin fiyatlarının düşürülmesi öğrencilerin hayvansal ürün tüketimlerinin artmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda üretim maliyetlerinde oldukça büyük pay alan yem masraflarını azaltıcı adımlar atılmalıdır. Hayvansal ürün satışında hijyen, tazelik konularına daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | June 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 62 Issue: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.