Increasing pressure on poultry production brings about the search for alternative solutions to traditional protein sources. The lupin (LupinusL.) as a legume plant is a legume lupin is one of the important alternatives to this issue. However, the most important restricting factor the use of lupin in animal nutrition was its contained alkaloid and glycoside. The lupin cultivates that contained of high alkaloid were called bitter lupin. Alkaloid content of new lupin cultivars was reduced to below 0.01 % by improving and they were called sweet lupin. Varieties of sweet lupin contain 28-45% crude protein and 5-11% ether extract of dry matter. Amino acid profile is relatively balanced. However, lysine (3.73-6.41%) and methionine (0.39-1.43%) in terms of the amino acid as well as other legume seeds are poor. The content of main carbohydrate types in lupin are cellulose, hemicellulose, and β-galactans. Lupin contains approximately 40% non-starch polysaccharides (NSP), and a small amount of starch. As lupin contains very small amount of trypsin inhibitor, without the heat treatment can be used in diets for monogastric animals. The future is expected to be used more widely in animal nutrition due to lupin is the desired level of nutrient composition.
Kümes hayvanları üretimi üzerinde artan baskı geleneksel protein kaynaklarına alternatif çözümler arayışını beraberinde getirmektedir. Bir baklagil bitkisi olan lüpen (LupinusL.) bu konudaki önemli alternatiflerden birisidir. Ancak lüpen tohumlarının hayvan beslenmesinde kullanımını kısıtlayan en önemli etken ihtiva etmiş oldukları alkaloid ve glikozidlerdir. Yüksek alkaloid içeren lüpen çeşitleri acı lüpen olarak adlandırılmaktadır. Yeni lüpen çeşitlerinde alkaloid içeriği %0.01’in altında olacak şekilde ıslah edilerek azaltılmış ve tatlı lüpen olarak adlandırılmıştır. Tatlı lüpen çeşitlerinin tohumları kuru maddede yaklaşık %28-45 ham protein ile %5-11 arasında ham yağ içermektedir. Amino asit profili ise nispeten dengelidir. Ancak lisin (% 3.73-6.41) ve metiyonin (0.39-1.43) amino asidi bakımından diğer baklagil tohumlarında olduğu gibi fakirdir. Lüpen tohumlarında depolanan ana karbonhidrat selüloz, hemiselüloz ve β-galaktanlardır. Lüpen tohumları yaklaşık olarak %40 nişasta olmayan polisakkaritler (NSP) ve az miktarda da nişasta içermektedir. Ayrıca lüpen tohumları çok düşük seviyede tripsin inhibitörü içerdiğinden monogastrik hayvanların rasyonlarında ısıl işlem uygulamadan kullanılabilir. Lüpenin besin maddesi içeriğinin istenilen düzeyde olmasından dolayı gelecekte hayvan beslemede daha yaygın olarak kullanılacağı tahmin edilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2013 |
Submission Date | April 16, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 54 Issue: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.