Amaç: Bu çalışmanın amacı, somatik hücre sayısı ile süt verimi arasındaki etkileşimin süt ineklerinde süt bileşenleri üzerindeki etkisini araştırmak olmuştur.
Materyal ve Metot: Çalışma, ortalama 1,76 doğum sayısına ve ortalama 221 sağım gün sayısına sahip 165 adet klinik olarak sağlıklı laktasyon dönemindeki Holstein süt ineğini kapsamaktadır. İnekler, somatik hücre sayısı ve süt verimine göre K-means kümeleme analizi kullanılarak gruplandırılmıştır. Süt örnekleri, 30 günlük araştırma süresi boyunca günlük olarak toplanmış ve kompozisyonu analiz edilmiştir. Somatik hücre sayısı ve süt veriminin süt bileşenleri üzerindeki ana etki ve sinerjik etkisini incelemek için 2x2 faktöriyel tasarım methodu kullanılmıştır.
Bulgular: Etkileşim, süt bileşenlerini etkilemiştir. Özellikle, yüksek somatik hücre sayısı ile yüksek süt verimine sahip inek sütlerinin kuru maddesi %12.70 ± 0.02, süt yağı %3.76 ± 0.02, süt proteini %3.26 ± 0.01, süt kazeini %2.42 ± 0.01 ve süt üre azotu 10.84 mg/dL ± 0.13 olduğu tespit edilmiştir. Süt laktoz konsantrasyonu anlamlı şekilde artarak %5.06 ± 0.01 olduğu tespit edilmiştir (P=0.01). Özellikle, etkileşimin laktoz konsantrasyonunda anlamlı bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir (P=0.01).
Sonuç: Çalışma, somatik hücre sayısı ile süt verimi arasındaki etkileşimin süt bileşenleri üzerine etkisini doğrulamakta ve süt kalitesini optimize etmek için her iki faktörün de dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Etkileşim nedeniyle gözlenen laktoz miktarındaki artış, süt bileşenlerinin dinamiklerini öne çıkarmakta olup meme sağlığı ve yönetimsel uygulamalar için potansiyel sonuçları göstermektedir.
Anahtar sözcükler: somatik hücre sayısı, süt verimi, süt içeriği, süt ineği, meme sağlığı, süt kalitesi
DECLARATION OF COMPETING INTEREST The author/s declared that there is no conflict of interest. DATA AVAILABILITY STATEMENT The datasets used and/or analyzed during the current study are available from the corresponding author upon reasonable request.
Rumico Livestock Management and Nutrition (RUMICO) has funded this study.
Objective: This study aimed to investigate the interaction effect between somatic cell count and milk yield on the composition of milk components in dairy cows.
Material and Methods: The study involved 165 clinically healthy lactating Holstein cows with an average parity of 1.76 and an average of 221 days in milk. Cows were grouped using K-means clustering analysis based on somatic cell count and milk yield. Milk samples were collected daily during the 30-day experimental period and analyzed for composition. A 2x2 factorial design was employed to examine the main and interaction effects of somatic cell count and milk yield on milk components.
Results: The interaction affected various milk components. Specifically, a higher somatic cell count combined with increased milk yield was associated with higher levels of solids at 12.70% ± 0.02, fat at 3.76% ± 0.02, true protein at 3.26% ± 0.01, casein at 2.42% ± 0.01, and milk urea nitrogen at 10.84 mg/dL ± 0.13. Lactose concentration significantly increased to 5.06% ± 0.01 (P=0.01). Notably, this interaction effect resulted in a significant increase in lactose concentration (P=0.01).
Conclusion: The study confirms an interaction effect between somatic cell count and milk yield on milk composition, emphasizing the need to consider both factors for optimizing milk quality. The observed increase in lactose concentration due to the interaction effect underscores the complexity of somatic cell count and milk yield dynamics, suggesting potential implications for udder health and dairy management practices.
Keywords: somatic cell count, milk yield, milk composition, dairy cows, udder health, milk quality.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Stock Farming and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2024 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | August 4, 2024 |
Acceptance Date | October 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 65 Issue: 2 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.