Teorik Makale

ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 4 Sayı: 2 23 Ocak 2026
PDF İndir
TR

ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA

Öz

Araştırmanın amacı; İlkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri ders kitabında yer alan “Kuvveti Tanıyalım” ünitesinin, anlatma ve drama öğretim yöntemlerinin öğrenci başarısı üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma, Hakkari ili Merkez ilçesindeki bir ilkokulda öğrenim gören 28 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel yöntem uygulanmıştır. Kontrol grubunda öğrenim geleneksel anlatma (anlatım) yöntemiyle, deney grubuna ise drama yöntemiyle işlenmiştir. Veri toplamada 30 sorudan oluşan çoktan seçmeli başarı testleri uygulanmış ve veriler, istatistiksel değerlendirme amacıyla SPSS 25.0 (Statistical Package fort the Social Sciences) yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, uygulama öncesinde iki grubun akademik seviyeleri arasında belirgin bir fark olmadığını; ancak uygulama sonrasında yalnızca deney grubunda istatistiksel bakımdan anlamlı bir başarı artışı meydana geldiğini göstermiştir. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, drama yönteminin öğrencilerin akademik başarısını artırmada anlatma yöntemine kıyasla daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, fen öğretiminde öğrenci merkezli ve etkileşimli yöntemlerin kullanılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akar Vural, R. (2016). Hümanist ilköğretim programları için ilköğretimde drama: kuram ve uygulama (3. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  2. Başkan, H. (2006). Fen ve teknoloji öğretiminde drama yönteminin kavram yanılgılarının giderilmesi ve öğrenci motivasyonu üzerine etkisi [Yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi Veri Tabanı. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
  3. Can, B. T. (2007). Yaratıcı drama uygulamalı öğretimin öğrencilerin fen başarısı ve bilimsel süreç becerileri üzerindeki etkileri. N. Aslan (Ed.), Drama kavramları. Türkiye 9. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri. Ankara: Oluşum Yayınları.
  4. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2024). Bilimsel araştırma yöntemleri (35. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  5. Demirel, Ö. (2024). Eğitimde program geliştirme kuramdan uygulamaya (32. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  6. Fidan, N. (2012). Okulda öğrenme ve öğretme (3. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  7. Güçlü, M. (2024). Eğitim felsefesi (8. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  8. Gül Kara, S. (2024). Sınıf öğretmenlerinin yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik özyeterlikleri ile yaratıcı dramaya ilişkin tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi [Yüksek lisans tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi Veri Tabanı. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Programları ve Öğretim (Diğer)

Bölüm

Teorik Makale

Yayımlanma Tarihi

23 Ocak 2026

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2025

Kabul Tarihi

8 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Orhan, S., & Şahin, M. (2026). ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 17-25. https://izlik.org/JA86LZ32AF
AMA
1.Orhan S, Şahin M. ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA. HEFDER. 2026;4(2):17-25. https://izlik.org/JA86LZ32AF
Chicago
Orhan, Sinan, ve Mehmet Şahin. 2026. “ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA”. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi 4 (2): 17-25. https://izlik.org/JA86LZ32AF.
EndNote
Orhan S, Şahin M (01 Ocak 2026) ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi 4 2 17–25.
IEEE
[1]S. Orhan ve M. Şahin, “ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA”, HEFDER, c. 4, sy 2, ss. 17–25, Oca. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86LZ32AF
ISNAD
Orhan, Sinan - Şahin, Mehmet. “ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA”. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi 4/2 (01 Ocak 2026): 17-25. https://izlik.org/JA86LZ32AF.
JAMA
1.Orhan S, Şahin M. ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA. HEFDER. 2026;4:17–25.
MLA
Orhan, Sinan, ve Mehmet Şahin. “ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA”. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 4, sy 2, Ocak 2026, ss. 17-25, https://izlik.org/JA86LZ32AF.
Vancouver
1.Sinan Orhan, Mehmet Şahin. ANLATMA VE DRAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ: DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA. HEFDER [Internet]. 01 Ocak 2026;4(2):17-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86LZ32AF