Research Article

İki Dilli Öğrencilerin Türkçe Yazma Tutumlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Volume: 9 Number: 2 December 31, 2024
EN TR

İki Dilli Öğrencilerin Türkçe Yazma Tutumlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı; iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma tutumlarının cinsiyet, sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde konuşulan dil, evde TV izleme süresi, kitap okuma, günlük tutma durumu, okunan kitap türü değişkenleriyle ilişkisini tespit etmektir. Çalışma nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Van ili merkez ilçelerindeki ortaokullarda öğrenim gören 207 iki dilli öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri “Yazma Tutumu Ölçeği” ve “Kişi Bilgi Formu (KBF)” ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak parametrik analiz teknikleri ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma tutumlarının “yüksek” düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bağımlı değişkenin sınıf düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, evde TV izleme süresi, kitap okuma, okunan kitap türü değişkenleriyle olumlu-olumsuz bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Buna karşılık kadın öğrencilerin ve günlük tutanların yazma tutumlarının daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca iki dilli öğrencilerin Türkçe yazma tutumlarında evde daha çok konuşulan dilin etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adha, U. A., Rezeki, Y. S., Husin, Rosnija, S. E. ve Rahmani, E.F. (2023). Students’ attitudes towards ınternet memes in writing descriptive text. Acitya: Journal of Teaching & Education. 5(2), 244-261.
  2. Akbulut, S. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin yazmaya yönelik tutum ve kaygıları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi).Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  3. Akın, E. (2016). Ortaokul öğrencilerinin okuma alışkanlığı ve yazma tutumları ile Türkçe dersi akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(54), 469-483.
  4. Aksan, D. (2020). Her yönüyle dil. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  5. Akyol, H. (2015). Türkçe ilk okuma yazma öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.
  6. Aydoğan, T. (2022). İki dilli ortaokul öğrencilerinin Türkçe konuşma yeterlilikleri ve bu yeterliliklerinin bazı değişkenlerle ilişkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi).Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Van.
  7. Bruning, R. ve Horn, C. (2000). Developing motivation to write. Educational Psychologist, 35(1), 25-37.
  8. Büyüköztürk, Ş. (2013). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 23, 2024

Publication Date

December 31, 2024

Submission Date

August 30, 2024

Acceptance Date

October 22, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 9 Number: 2

APA
Can, F., & Kardaş, M. N. (2024). İki Dilli Öğrencilerin Türkçe Yazma Tutumlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Harran Maarif Dergisi, 9(2), 323-352. https://doi.org/10.22596/hej.1541172