Amaç: Araştırma sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin COVID- 19 ile ilişkili korku düzeyi ile sağlığı koruyucu davranışlarının arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile yapıldı.
Yöntem: Nisan 2021 de gerçekleştirilen tanımlayıcı tipteki araştırmaya bir üniversitede eğitim gören 846 öğrenci katıldı. Veriler; Öğrenci Bilgi Formu ve COVID- 19 Korkusu Ölçeği kullanılarak Google Forms aracılığı ile toplandı.
Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %89,24’ünün kadın olduğu ve %86,17’sinin sigara içmediği belirlendi. COVID-19 Korkusu Ölçeği toplam puan ortalamasının 18,74±5,20 (orta düzey) olduğu saptandı. Kronik hastalığı olan, pandemi sürecinde kendisine COVID-19 bulaştığını düşünen, bununla ilgili test yaptıran, pozitiflik nedeni ile hastanede yatarak tedavi gören, izolasyon uygulanan ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip eden öğrencilerin korku düzeylerinin diğer öğrencilerden istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Ayrıca eldiven, koruyucu gözlük, siperlik kullanan, sosyal mesafeye dikkat eden, her temastan, öksürdükten/hapşırdıktan sonra el yıkayan, tek kullanımlık mendil kullanan, aldığı malzemeleri yıkayan ve antiseptik kullanan öğrencilerin korku düzeylerinin diğer öğrencilerden istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Öğrencilerin, bireysel özellikleri, sağlığı koruyucu davranışları ve COVID-19 korku düzeyleri açısından farklılıklar olduğu saptandı.
Sonuç: Çalışmaya katılan öğrencilerin, COVID-19’a ilişkin korkularının orta düzeyde olduğu, bazı bireysel özelliklere (kadın cinsiyet, sigara içmeme ve “kısmen” düzenli beslenme), etkileyebilecek faktörlere (kronik hastalık, COVID-19 bulaş düşüncesi, test yaptırma, yatarak tedavi görme, izolasyon ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip etme) ve koruyucu davranışlara (koruyucu ekipman kullanımı, sosyal mesafeye dikkat etme, el hijyenine önem verme, dezenfektan/antiseptik kullanımı) göre COVID-19 korku düzeyi açısından farklılıklar olduğu saptandı. Gelecekte sağlık bakımı ekibi üyesi olarak görev alacak öğrencilerin bu özelliklerinin dikkate alınması ve COVID-19 korku düzeyini azaltacak eğitimler planlanması önerilir.
COVID-19 Korku düzeyi Öğrenciler Sağlığı koruyucu davranışlar
Aim: The study was planned to determine the relationship between the level of fear related to COVID-19 and health protective behaviors of faculty of health sciences students.
Methods: 846 students studying at a university participated in the descriptive study conducted in April 2021. Data was collected via Google Forms via Student Information Form and COVID-19 Fear Scale.
Results: It was determined that 89.24% of the students participating in the study were women and 86.17% did not smoke. The mean score of the COVID-19 Fear Scale was found to be 18.74±5.20 (moderate). It was seen that the fear levels of students who had a chronic disease, who thought that they were infected with COVID-19 during the pandemic, who had a test for it, who were hospitalized due to positivity, who were in isolation, and who followed the developments regarding COVID-19, were statistically significantly higher than the other students.
Conclusion: It was determined that the students participating in the study were moderately afraid of COVID-19. Some individual characteristics are influential (female gender, non-smoking and “partially” regular diet). Differences differ according to certain factors (chronic illness, thoughts of COVID-19 transmission, testing, inpatient treatment, isolation and following developments related to COVID-19) and protective behaviors (use of protective equipment, paying attention to social distance, giving importance to hand hygiene, disinfectant/antiseptic use) at different levels.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Nefroloji Hemşireliği Dergisi/ Journal of Nephrology Nursing Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.