BibTex RIS Cite

“Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”

Year 2011, Volume: 3 Issue: 1, 19 - 28, 01.06.2011

Abstract

“Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”

Year 2011, Volume: 3 Issue: 1, 19 - 28, 01.06.2011

Abstract

Demokratik yönetimlerde, özerk ve sorumluluk sahibi bir etik ajan olarak bireyin kendini yönetme sorumluluğunu üstlenebilmesi gerekir. Bu ise, halkın oyunun kurallarını ve temel değerleri değiştirme yetkisine sahip olması ile mümkün olur. Bu çerçevede, anayasacılığı meşrulaştıranın geniş halk kesimlerinin temel oydaşmasını yansıtması olduğu söylenmelidir. Türkiye gibi bölünmüş ve kutuplaşmış bir toplum yapısında toplumsal barışı temin edebilecek ve kalıcı olacak yeni bir anayasa yapılabilmesi için anayasa talebinin toplumun geniş kesimlerinin talebi olarak sahiplenilebilmesini sağlayacak bir anayasa yapım tasarımının ortaya konması gerekmektedir. Halkın harekete geçirdiği, başlangıç ve sonu önceden belirlenmiş geniş bir zaman dilimine yayılan süreçte farklı pek çok tercihte bunulabilirse de, kutuplaşmış bir siyasal sistemde azınlıkların sahip olduğı dışlanmışlık duygusunu beslemeyecek, her bireyin kendisini toplumun diğer üyeleri ile birlikte eşit ilgi ve saygıya layık bireyler olarak hissetmesini sağlayacak şekilde temel oydaşmayı temin etmeye yönelik formüller uygulanmalıdır. Çalışma kutuplaşmış bir toplum yapısı olarak Türkiye için öngörülen kurucu meclis ya da geniş koalisyon hükümeti şeklinde ikili bir öneri ile sonlanmaktadır

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nur Uluşahin This is me

Publication Date June 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Uluşahin, N. (2011). “Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”. Hukuk Ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 3(1), 19-28.
AMA Uluşahin N.“Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları.” Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. June 2011;3(1):19-28.
Chicago Uluşahin, Nur. “‘Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri Ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları’”. Hukuk Ve İktisat Araştırmaları Dergisi 3, no. 1 (June 2011): 19-28.
EndNote Uluşahin N (June 1, 2011) “Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 3 1 19–28.
IEEE N. Uluşahin, “‘Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları’”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 19–28, 2011.
ISNAD Uluşahin, Nur. “‘Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri Ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları’”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 3/1 (June 2011), 19-28.
JAMA Uluşahin N. “Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 2011;3:19–28.
MLA Uluşahin, Nur. “‘Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri Ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları’”. Hukuk Ve İktisat Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 1, 2011, pp. 19-28.
Vancouver Uluşahin N. “Kutuplaşmış Bir Siyasal Sistemde Anayasa Yapmanın Güçlükleri ve Türkiye’de Yeni Bir Temel Oydaşmaya Ulaşmayı Sağlayacak Çözüm Yolları”. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi. 2011;3(1):19-28.