The reason for human existence in the world is to serve Allah Almighty. The most important worship after faith in the path of servitude is the prayer that must be performed at certain times. Adhan has also been made legitimate for announcing prayer times. For this reason, issues such as the nature of the adhan, its ruling, how it should be recited, who can and cannot recite the adhan, the qualifications that the person who will recite the adhan must have, the sunnahs of the adhan, its recommended and makrûhs have been extensively discussed by jurists. It is one of the important issues that the adhan is recited in accordance with the sunnah, as it has been inherited from generation to generation, and that our people, especially those who work as muezzins, learn these provisions regarding the adhan and recite the adhan accordingly. The views put forward as sunnah or recommended about reciting the adhan are related to reciting the adhan in the most beautiful way in accordance with the sunnah. One of the issues discussed in this context is the reciting of the adhan in the manner of teressul. The jurists of all four sects agree that reciting the adhan with teressul is one of the sunnahs of the adhan. It is understood that there is an agreement that one must stand calmly at the end of each sentence, as a requirement of reciting the adhan in a manner that follows. However, since the takbir sentence is short, two takbir sentences are recited by combining them as if they were a single sentence, and this is how the adhan is recited in the Muslim geography. There is a disagreement about how to give the letter ra, which is the last letter of the first sentence, a vowel when two takbir sentences are read together, and two opinions have been put forward, such as whether it should be read with fatha or damme. This issue will be discussed in this study.
It is declared that scientific and ethical principles have been followed while carrying out and writing this study and that all the sources used have been properly cited.
İnsanoğlunun dünyada varoluş sebebi olan Allah Teâlâ’ya kulluk yolunda imandan sonra en önemli ibadet, belli vakitlerde yerine getirilmesi istenilen namazdır. Namaz vakitlerinin bildirilmesi için de ezan meşrû kılınmıştır. Ezan-ı Muhammedî, Cuma namazı ve beş vakit namaz için meşrû kılınmış, Müslümanları günde beş vakit namaza ve kurtuluşa davet eden ilâhî bir çağrıdır. Ezan, hem namaza bir çağrı hem de İslâm dininin şiârından sayılmıştır. Bu sebeple ezanın mahiyeti, hükmü, nasıl okunması gerektiği, kimlerin ezan okuyup okuyamayacakları, ezan okuyacak kişide bulunması gereken vasıflar, ezanın sünnetleri, müstehapları ve mekrûhları gibi meseleler fakihler tarafından geniş şekilde ele alınmıştır. Fakihler tarafından ortaya konan çabaların ve görüşlerin temelinde, ezanın en güzel şekilde sünnete uygun olarak okunması vardır. Dolayısıyla ezanın, nesilden nesile tevarüs edildiği şekliyle sünnet üzere okunması, özellikle müezzinlik yapan insanlarımızın ezanla ilgili bu hükümleri öğrenmeleri ve buna göre ezan okumaları önemli meselelerden biridir. Konuyla ilgili ihtilaflı hususlar olduğu gibi ittifak edilen hususlar da vardır. Gerek ezanın okunma şekli gerekse müezzinde bulunması gereken vasıflarla ilgili sünnet ya da müstehap olarak ortaya konulan görüşler, ezanın en güzel şekilde sünnet üzere okunması ile ilgilidir. Sünnet ya da müstehap sayılan hususlardan her birinin terki mekrûh kabul edilmekte ve fazilet derecesini azaltacağı ifade edilmektedir. Bu meyanda ele alınan hususlardan biri de ezanın teressül üzere yüksek sesle okunmasıdır. Ezanın teressül üzere okunmasının ezanın sünnetlerinden olduğunda dört mezhep fakihleri de ittifak etmişlerdir. Ezanın teressül üzere okunmasının bir gereği olarak her bir cümlenin sonunda sakin olarak durulacağı konusunda da ittifak olduğu anlaşılmaktadır. Ancak tekbir cümlesi kısa olduğundan iki tekbir cümlesi bir tek cümleymiş gibi vasledilerek okunmakta olup müslüman coğrafyada da ezanın okunması bu şekilde yerleşmiştir. İki tekbir cümlesinin vasledilerek okunması durumunda birinci cümlenin son harfi olan râ harfine nasıl hareke verileceği hususunda ise ihtilaf edilmiş, fethalı ya da dammeli okunması gerektiği şeklinde iki görüş ortaya konmuştur. Bu çalışmada ezanın okunuş şekliyle ilgili olarak ezanın teressül üzere okunması, ezanın cezimli okunması, cezimli okumaya bağlı olarak özellikle ezandaki tekbir cümlelerinin vasledilmesi durumunda birinci tekbir cümlesinin son harfi olan râ harfinin harekesinin nasıl okunması gerektiği hususu ele alınacaktır.
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Islamic Law |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2025 |
Submission Date | January 6, 2025 |
Acceptance Date | February 12, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 3 Issue: 1 |