Treatises that concerning Muslim faith are among the important sources the history of Muslim theology (kalam).. They have been accepted as an Islamic manifesto for Muslim society. In Islamic history some treatises has been written poetically and the others prosely. This paper deal with the content of Ali b. Othman’s treatise that named Bad’ al-Amâlî had been written poetically. We described his thoughts about the Islamic belief and criticised his arguments partially.
Akait risaleleri Kelam tarihinin önemli kaynakları arasında yer alır. Bunlar Müslüman toplum için belirlenmiş dini inançların manifestosu niteliğindedir. Yani maddeler halinde inançları içerir. Bunlardan bir kısmı nesir şeklinde yazılmışken, bir kısmı da manzum olarak İslam akait edebiyatında yerini almıştır. İşte bu risalelerden biri de Ûşî’nin Bed’ü’l-emâlî adlı manzum eseridir. Bu çalışma Ûşî’yi ve eserini tanıtmayı amaçlamaktadır. Risalenin içeriğini sunarken fikirlerin tartışmasına girilmemiş, sadece bazı eleştiriler yöneltilmiştir.
Mert, Muhit. “Oşlu Din Âlimi Ali B. Osman Ve Bed’ü’l-Emâlî Adlı Eseri Bağlamında İtikadî Görüşleri”. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4/7-8 (December 2005), 7-32.