Research Article
BibTex RIS Cite

Foundation of Vâsıt and its early inhabitants

Year 2002, Volume: 1 Issue: 2, 147 - 172, 30.12.2002

Abstract

Vâsıt, a very important city bearing a great mission in the history of Islam, has been founded by Amevid’s governor of province of Irak called Yusuf es- Sekafî in Irak next to recent Kut-Amâra’s territory. It has become a center governance since its foundation and therefore it has some characteristics of a typical Islamic city. For instance, there are a masjid (mosque), daru’l imâre (center of governance) and market place at the center of the city. On the other hand, Only soldiers from Syria, Kufa and Basra, and Turks from Buharas were settled there during its foundation period. Also, it has been let Aramians who were from a different religion to be settled there in the last period of Amevids and early period of Abasids. Interestingly, there were not any struggles between these inhabitants from different religious sides in Vâsıt. In contrast, there was a peace-keeping process could be evaluated a civilized relations among them.

References

  • İlhan Tekeli, “Tarih Yazımında Gündelik Yaşam Tarihçiliğinin Kavramsal Çerçevesi Nasıl Genişletilebilir”, Tarih Yazımında Yeni Yaklaşımlar, Küreselleşme ve Yerelleşme, İstanbul 2000.

Vâsıt Kentinin Kuruluşu ve İlk Sakinleri Üzerine

Year 2002, Volume: 1 Issue: 2, 147 - 172, 30.12.2002

Abstract

Vâsıt İslam tarihinde önemli misyonlar yüklenmiş bir kent olup Emevilerin Irak valisi Haccâc b. Yusuf es-Sekafî tarafından Irak’ta, bu günkü Kut- Amâra’ya yakın bir yerde kurulmuştur. Kurulduğu dönemden itabaren Irak’ın idarî merkezliğini de yapmış olan bu şehir, tipik bir İslam kentidir. Merkezinde mescit, daru’l-imâre ve pazar bulunmaktadır. Buraya kuruluş döneminde sadece Suriye, Kûfe ve Basralı askerler ile Buharalı Türkler yerleştirilmiştir. Emevilerin son dönemi ile Abbasîlerin erken döneminde buraya farklı dinlere mensup olan Aramîlerin de yerleşmelerine izin verilmiştir. Farklı duruşlara sahip olan Vâsıt sakinlerinin gayet medenî ileşkileri olmuş, aralarında hiçbir çatışma yaşanmamıştır.

References

  • İlhan Tekeli, “Tarih Yazımında Gündelik Yaşam Tarihçiliğinin Kavramsal Çerçevesi Nasıl Genişletilebilir”, Tarih Yazımında Yeni Yaklaşımlar, Küreselleşme ve Yerelleşme, İstanbul 2000.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

M. Mahfuz Söylemez

Publication Date December 30, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 1 Issue: 2

Cite

ISNAD Söylemez, M. Mahfuz. “Vâsıt Kentinin Kuruluşu Ve İlk Sakinleri Üzerine”. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1/2 (December 2002), 147-172.

Journal of Divinity Faculty of Hitit University is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

88x31.png

Journal of Divinity Faculty of Hitit University

Hitit Üniversity Divinity Faculty 

Mimar Sinan Mah. 3. Cad. 19100 ÇORUM

Tel: 0090 (364) 234 63 58 Faks: 0 (364) 2346357