Objective: Pulsed radiofrequency treatment of the dorsal root ganglion has been increasingly used to treat lumbosacral radicular pain in recent decades. However, there is no consensus in the literature regarding issues such as pulsed radiofrequency application duration. This study aimed to determine the efficacy and incidence of adverse events between 2-minute and 4-minute pulsed radiofrequency for lumbosacral radicular pain.
Material and Method: This retrospective study included 160 patients who underwent 2-minute or 4-minute dorsal root ganglion pulsed radiofrequency treatment (Group-2 minutes 82 patients and Group-4 minutes 78 patients). The Numeric Rating Scale and Oswestry Disability Index scores before, 1 and 6 months after the interventions were evaluated to assess the effectiveness of the procedures. The rate of intervention-related adverse events was determined for both durations.
Results: Both the 2-minute and 4-minute procedures provided effective analgesia at 1 and 6 months compared with baseline. There was no difference in the pain scores between the two groups at the measurement times. At the 1-month follow-up, 50% or greater pain relief was achieved in 39% of patients in the 2-minute group compared to 50% in the 4-minute group, with no difference between the groups. There was no significant difference in the rate of procedure-related adverse events between the groups.
Conclusion: Although a higher success rate was achieved with 4-minute pulsed radiofrequency, there was no significant difference, and both 2 and 4-minute pulsed radiofrequency procedures provided safe and effective analgesia compared with baseline. Prospective studies with larger sample sizes are needed.
Approval was obtained from the Ankara Etlik City Hospital ethics committee (Date: 12.07.2023; Decision number: AEŞH-EK1-2023-235).
Amaç: Dorsal kök ganglionunun (DKG) darbeli radyofrekans (DRF) tedavisi, son yıllarda lumbosakral radiküler ağrının (LRA) tedavisinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ancak DRF uygulama süresi gibi konularda literatürde bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı 2 dakikalık ve 4 dakikalık DRF uygulamaları arasındaki etkinliği ve yan etki insidansını belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2 dakikalık veya 4 dakikalık DKG DRF tedavisi uygulanan 160 hasta dahil edildi (Grup-2 dakika 82 hasta ve Grup-4 dakika 78 hasta). İşlemlerin etkinliğini Amaç: Dorsal kök ganglionunun pulsed radyofrekans tedavisi, son yıllarda lumbosakral radiküler ağrının tedavisinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ancak pulsed radyofrekansın uygulama süresi gibi konularda literatürde bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı lumbosakral radiküler ağrı tedavisinde 2 dakikalık ve 4 dakikalık pulsed radyofrekans uygulamaları arasındaki etkinliği ve yan etki insidansını karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2 dakikalık veya 4 dakikalık dorsal kök ganglionu pulsed radyofrekans tedavisi uygulanmış 160 hasta dahil edildi (Grup-2 dakika 82 hasta ve Grup-4 dakika 78 hasta). İşlemlerin etkinliğini değerlendirmek için girişimlerden önce ve girişimlerden 1 ve 6 ay sonra Sayısal Derecelendirme Ölçeği ve Oswestry Engellilik İndeksi skorları değerlendirildi. Girişimlere bağlı advers olayların oranı her iki prosedür için de değerlendirildi.
Bulgular: Hem 2 dakikalık hem de 4 dakikalık pulsed radyofrekans prosedürleri, başlangıca kıyasla 1. ve 6. aylarda etkin analjezi sağladı. Ölçüm zamanlarında iki grup arasında ağrı skorları arasında fark yoktu. 1 aylık takipte, 2 dakika grubundaki hastaların %39’unda, 4 dakika grubundaki hastaların %50’sinde %50 veya daha fazla ağrı rahatlaması sağlandı ve gruplar arasında fark yoktu. Ayrıca işleme bağlı advers olay oranı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu.
Sonuç: Her ne kadar 4 dakikalık pulsed radyofrekans ile daha yüksek bir başarı oranı elde edilmiş olsa da, gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu ve hem 2 hem de 4 dakikalık dorsal kök ganglionu pulsed radyofrekans tedavisi, başlangıca kıyasla güvenli ve etkili analjezi sağladı. Daha geniş katılımlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Ankara Etlik Şehir Hastanesi etik kurulundan onay alınmıştır (Tarih: 12.07.2023; Karar numarası: AEŞH-EK1-2023-235).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Anaesthesiology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 14, 2024 |
Submission Date | May 28, 2024 |
Acceptance Date | July 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
Hitit Medical Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.