Conference Paper

Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu

Volume: 2 Number: ek March 25, 2020
  • Mehmet Akif Üstüner *

Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu

Abstract

Giriş: Akut kolesistit yaygın görülen ve genellikle acil servise başvuruya neden olan bir hastalıktır.Hastalar arasında heterojenite nedeniyle standart bir tedavi yöntemi yoktur.Temel tedavi yöntemi cerrahidir.Ancak yaşlı riskli hastalarda cerrahiden önce yada cerahiye alternatif olarak perkütan kolesistostomi (PC) uygulanabilir.Perkütan kolesistomi sonrası gelişen akut atakta cerrahi uyguladığımız hastamızı sunduk.

Olgu Sunumu: Hidronefroz ve Renal hücreli karsinom(RCC) nedeniyle bilateral nefrektomi öyküsü olan 56 yaşındaki erkek hasta karın ağrısı nedeniyle acil servise başvurdu.Fizik muanesinde murphy pozitifti. Batın USG’ de safra kesesi hidropik olarak saptandı.Batın tomografisinde ultrason bulgularının yanı sıra batı içi yaygın sıvı gözlendi,perferasyon düşünülmedi.Kreatin değeri 5.5 mg/dl, CRP:225 mg/dl idi.Hastaya 4 hafta önce akut kolesistit nedeniyle perkütan kolesistostomi takılmış, 1 hafta önce de çekilmişti.İkinci kez atak geçiren hasta hospitelize edilerek antibioterapisi başlandı,diyalize alındı.Yatışının 3.gününde antibioterapiye rağmen artan CRP değeri ve fizik muane bulgularında tedricen artış nedeniyle operasyona alındı.Operasyonda safra kesesinin transvers kolonla birleşerek gato oluşturduğu gözlendi.Gato açılarak konvansiyonel kolesistektomi uygulandı.Hasta halen yoğun bakımda takip edilmektedir.

Sonuç: Yaşlı ve yüksek riskli hastalarda laparaskopik kolesistektomi sonrası görülen mortalite oranları %14 ila %46 arasında değişmektedir. Bu nedenle PC yüksek riskli hastalarda köprü tedavisi olarak yada cerrahiye alternatif olarak kullanılabilir.Ancak olgumuzda olduğu gibi perkütan sonrası ikinci kez atak geçirdiğinde;cerrahi yada 2.kez perkütan takılması tartışma konusudur.

Keywords

References

  1. a

Details

Primary Language

English

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Conference Paper

Authors

Mehmet Akif Üstüner * This is me
Türkiye

Publication Date

March 25, 2020

Submission Date

March 7, 2020

Acceptance Date

March 7, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: ek

APA
Üstüner, M. A. (2020). Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu. Hitit Medical Journal, 2(ek), 3-4. https://izlik.org/JA68ZR89FJ
AMA
1.Üstüner MA. Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu. Hitit Medical Journal. 2020;2(ek):3-4. https://izlik.org/JA68ZR89FJ
Chicago
Üstüner, Mehmet Akif. 2020. “Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi Ya Da 2.Kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu”. Hitit Medical Journal 2 (ek): 3-4. https://izlik.org/JA68ZR89FJ.
EndNote
Üstüner MA (March 1, 2020) Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu. Hitit Medical Journal 2 ek 3–4.
IEEE
[1]M. A. Üstüner, “Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu”, Hitit Medical Journal, vol. 2, no. ek, pp. 3–4, Mar. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68ZR89FJ
ISNAD
Üstüner, Mehmet Akif. “Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi Ya Da 2.Kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu”. Hitit Medical Journal 2/ek (March 1, 2020): 3-4. https://izlik.org/JA68ZR89FJ.
JAMA
1.Üstüner MA. Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu. Hitit Medical Journal. 2020;2:3–4.
MLA
Üstüner, Mehmet Akif. “Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi Ya Da 2.Kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu”. Hitit Medical Journal, vol. 2, no. ek, Mar. 2020, pp. 3-4, https://izlik.org/JA68ZR89FJ.
Vancouver
1.Mehmet Akif Üstüner. Perkütan Kolesistostomi Sonrası Gelişen Akut Atakta Cerrahi ya da 2.kez Perkütan Kolesistostomi Sorunsalı; Olgu Sunumu. Hitit Medical Journal [Internet]. 2020 Mar. 1;2(ek):3-4. Available from: https://izlik.org/JA68ZR89FJ