In recent years, extraordinary situations and humanitarian crises have increased the number of studies in the field of humanitarian aid logistics. Although various solutions have been tried to be produced for the problems experienced in humanitarian aid logistics in disasters occurring worldwide and, in our country, these solutions have generally not been suitable for regional needs. The aim of this study is to identify the problems encountered in humanitarian aid activities carried out in Hatay province and to develop solutions to these problems. Humanitarian logistics is a complex process involving many actors. This complexity requires a combination of both requirements and decision criteria to be evaluated. In this study, a model that can provide flexible yet effective solutions to the problems encountered in the humanitarian logistics planning process is proposed. This model involves combining qualitative and quantitative data using the Quality Function Deployment (QFD) method. In this study, a model that integrates Delphi and Analytical Network Process (ANP) methods with Quality Function Deployment (QFD) technique has been developed to identify the problems encountered in humanitarian aid logistics in Hatay province and to develop solutions to these problems. In line with the developed model, the study generally consisted of three stages. In the first stage, the Delphi method was used to identify the problems in humanitarian aid logistics by taking into account the relevant literature and the opinions of the representatives of the institutions/organizations providing humanitarian aid services in Hatay. Then, the priority values (weights) of these problems were determined by Analytic Network Process (ANP) method. In the last stage, solution proposals were developed through the Quality Function Deployment (QFD) relationship matrices. In humanitarian aid logistics, 14 problems were identified by Delphi technique. With the prioritisation of the results obtained with ANP, ‘Problems Arising from Lack of Continuity-Sustainability’ emerged as the most important problem. Then, among the 13 solution suggestions determined by expert opinions, ‘Establishing a system to monitor humanitarian aid’ was determined as the most effective solution suggestion in eliminating the problems in humanitarian aid logistics. In the future, it would be useful to conduct similar research with the participation of more experts in different regions or countries. In addition, the findings of the study can be compared with different multi-criteria decision-making methods to provide a broader perspective. In this context, the use of integrated methodologies in the field of humanitarian aid logistics will allow for a more comprehensive approach to the problems.
Son yıllarda yaşanan olağanüstü durumlar ve insani krizler, insani yardım lojistiği alanında yapılan çalışmaların sayısını artırmıştır. Dünya genelinde ve ülkemizde meydana gelen afetlerde, insani yardım lojistiğinde yaşanılan sorunlar için çeşitli çözümler üretilmeye çalışılmışsa da bu çözümler genellikle bölgesel ihtiyaçlara uygun olmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Hatay ilinde gerçekleştirilen insani yardım faaliyetlerinde karşılaşılan sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözümler geliştirmektir. İnsani yardım lojistiği birçok aktörün yer aldığı karmaşık bir süreçtir. Bu karmaşıklık, hem gereksinimlerin hem de karar kriterlerinin bir arada değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, insani yardım lojistiği planlama sürecinde karşılaşılan sorunlara esnek ancak etkili çözümler sunabilecek bir model önerilmektedir. Bu model, Kalite Fonksiyon Yayılımı (QFD) yöntemi kullanılarak nitel ve nicel verilerin birleştirilmesini içermektedir. Bu çalışmada, Hatay ili özelinde insani yardım lojistiğinde karşılaşılan sorunların neler olduğunu belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmek üzere Delphi ve Analitik Ağ Süreci (AAS) yöntemlerinin Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) tekniğine entegre edildiği bir model geliştirilmiştir. Geliştirilen model doğrultusunda çalışma genel itibariyle üç aşamadan oluşmuştur. Birinci aşamada Delphi yöntemi kullanılarak ilgili literatür ve Hatay’da insani yardım hizmeti sunan kurum/kuruluş temsilcilerinin görüşleri dikkate alınarak insani yardım lojistiğindeki sorunlar tespit edilmiştir. Ardından bu sorunların öncelik değerleri (ağırlıkları) Analitik Ağ Süreci (AAS) yöntemi ile belirlenmiştir. Son aşamada ise Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) ilişki matrisleri sayesinde çözüm önerileri geliştirilmiştir. İnsani yardım lojistiği konusunda 14 sorun Delphi tekniği ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçların AAS ile önceliklendirilmesi ile “Süreklilik-Sürdürebilirlik Eksikliğinden Kaynaklanan Problemler” en önemli sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Ardından uzaman görüşleriyle belirlenen 13 çözüm önerisi arasından “İnsani yardımların takip edileceği sistem oluşturulması” ise insani yardım lojistiğindeki sorunların bertaraf edilmesindeki en etkili çözüm önerisi olarak belirlenmiştir. Gelecekte benzer araştırmaların farklı bölgelerde veya ülkelerde daha fazla uzmanın katılımı ile gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca, çalışmanın bulguları, farklı çok kriterli karar verme yöntemleri ile karşılaştırılarak daha geniş bir perspektif sağlanabilir. Bu bağlamda, insani yardım lojistiği alanında entegre metodolojilerin kullanılması, sorunların daha kapsamlı bir şekilde ele alınmasına olanak tanıyacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | November 12, 2024 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | March 15, 2024 |
Acceptance Date | August 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 17 Issue: 3 |
Hitit Journal of Social Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).