Abstract
Amaç: Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) uygulayan kişilerin yorgunluk, ellerin terlemesi, kaburgaların kırılması, doğru bölgenin belirlenememesi vb. nedenlerle kalıcı ve etkili KPR yapamadıkları birçok çalışmada gösterilmiştir Bu nedenle, bu çalışma, 2015 CPR yönergelerini izleyerek bir CPR mankeni kullanarak CPR kalitesinin etkinliğini ve sürdürülebilirliğini belirlemeyi amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yedi farklı sağlık bilimleri programında okuyan 153 gönüllü öğrenci ile gerçekleştirildi. Tüm öğrencilere bir önceki eğitim öğretim yılında ilk yardım ve temel yaşam desteği eğitimi verildi. Bir CPR mankenine (Ambu® Manken) uygulanan CPR'nin süresi ve etkinliği ölçüldü. Öğrencilerin vücut pozisyonları, üfleme kapasiteleri, bası derinlikleri ve efektif bası süreleri değerlendirilmiş ve sayısal veriler t-testi ile analiz edilmiştir. P değeri <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Veriler SPSS 21 sürümü kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: 153 gönüllü öğrencinin %60,1'i kadın ve %39,9'u erkekti. Ortalama öğrencilerin yaşı 20,32 ± 03 yıl, ortalama boyları 169,20 ± 26 cm ve ortalama ağırlıkları 65,12 ± 42 kg idi. Ortalama etkili CPR süresi 2,95 ± 0,86 dakika, ortalama bası derinliği 4,33 cm ve ortalama etkili üfleme kapasitesi 0,6 litre idi. Kolların pozisyonu öğrencilerin %83'ünde doğruydu ve %81'inde bası yeri doğru olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin %68,6'sı kalbin pompalama aktivitesini ritmik olarak sürdürebilmiştir. Kol pozisyonu dışındaki tüm parametrelerde erkek öğrenciler kız öğrencilere göre daha iyi sonuçlar elde etmişlerdir. CPR, hayatta kalma şansını artırmak için çok önemli bir hayat kurtarma yöntemidir. Ancak bu uygulama doğru ve zamanında uygulanmadığında etkisizdir.
Sonuç: Bu çalışma, manken üzerindeki manuel göğüs kompresyonunun dakikalar içinde hem hız hem de etkinlik açısından etkisiz hale geldiğini göstermiştir. Bu durum insan hayatının dakikalara bağlı olduğu bu alanda çok önemli bir eksiklik olduğunu göstermektedir. Bu nedenle özellikle hastane öncesi ortamda, ambulans ve acil servislerde KPR yapabilen yardımcı harici göğüs kompresyon cihazının geliştirilmesi ve devreye alınması önemlidir.