Research Article

İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar

Volume: 38 Number: 1 June 30, 2021
EN TR

İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar

Abstract

Bu çalışma kapsamında kadın ve erkek ikiliğinin oluşturduğu bedensel yorumun yanı sıra, gündelik hayatta var olan ikiliklerin tözcü bir algı olduğu ve bu tözcü algının aşılması gerektiği, bunun içinde ilişkisel bir bakış açısının gerekliliği vurgulanmaktadır. Beden üzerindeki tözcü algı ve tahakküm sorununa odaklanılmaktadır. Bu sorun ekseninde bedenin ilişkisel düşünümü amaçlanmaktadır. Çalışma hermeneutik bir çerçevede analiz konusu kılınmıştır. Bu anlamda kavramsal gösterge analizine gidildiğinden söz etmek mümkündür. Beden üzerine yapılan çalışmaların ilişkisel açıdan nasıl geliştirileceğine değinilerek, bedenin ilişkili olduğu alanlar üzerinde durulmaktadır. Öncelikle ilişkisel sosyoloji ve tözcülük eleştirisi kapsamında ilişki terimi açıklanmaktadır. Daha sonra ise bedenin tarihsel gelişiminin yanı sıra bedenin emek ve tüketim ile olan ilişkisi anlatılmaktadır. Son olarak ise beden ve ilişkisel sosyoloji üzerinde durulmaktadır. Ayrıca bedene yönelik bir yaklaşım bağlamında feminizm ve ilişkisel sosyoloji değerlendirmeleri ele alınmaktadır. Sonuç olarak beden, pek çok alanla ilişkili bir kavramdır ancak bedenin ilişkili olduğu alanlar tözcü bir algı barındırmaktadır ve bedene yönelik tahakkümün oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bedenin ilişkili olduğu alanların tözcü algıdan kurtulması önemlidir. Böylelikle bedenin özgürleşme sürecinin gerçekleştirileceği düşünülmektedir.

Keywords

İlişki, ilişkisellik, ilişkisel sosyoloji, tözcülük, beden, beden sosyolojisi

References

  1. Acar-Savran, G. (2013). Beden Emek Tarih: Diyalektik Bir Feminizm İçin. İstanbul: Kanat Yayınları.
  2. Anık, M. (2016). Aykırı Bir Düşünür Olarak J. Baudrıllard ve Gösteriş Amaçlı Tüketim. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(47), 441-452.
  3. Archer, M. S. (2015). Kollektif Düşünümsellik: İlişkisel Bir Örnek. Ö. Akkaya (Çev.). Powell, C. ve Depellteau, F. (Yay. haz.), İlişkisel Sosyoloji: Ontolojik ve Teorik Yönelimler içinde. (s. 225-249). Ankara: Phoenix Yayınları.
  4. Bauman, Z. (2003). Modernlik ve Müphemlik. İsmail Türkmen (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. Bauman, Z. (2015). Bireyselleşmiş Toplum. Yavuz Alagon (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  6. Berger, P., & L, Luckmann, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşası: Bir Bilgi Sosyolojisi İncelemesi. Vefa Saygın Öğütle (Çev.). İstanbul: Paradigma Yayıncılık.
  7. Bilton, T., & Bonnet, K., Jones, P., Lawson, T., Skinner, D., Stanworth, M., Websteri, A. (2009). Sosyoloji. İstanbul: Siyasal Kitabevi.
  8. Bourdieu, P., & Wacquant, L. (2012). Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar. Nazlı Ökten (Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  9. Bourdieu, P. (2014). Eril Tahakküm. Bediz Yılmaz (Çev.). İstanbul: Bağlam Yayınları.
  10. Bourdieu, P. (2015). Pratik Nedenler. Hülya Uğur Tanrıöver (Çev.). İstanbul: Hil Yayın. Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi Derya Fırat- Günce Berkkurt. (Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.
APA
Gül, D. (2021). İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 38(1), 58-75. https://doi.org/10.32600/huefd.767190
AMA
1.Gül D. İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar. HUJFL. 2021;38(1):58-75. doi:10.32600/huefd.767190
Chicago
Gül, Dilek. 2021. “İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden Ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar”. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 38 (1): 58-75. https://doi.org/10.32600/huefd.767190.
EndNote
Gül D (June 1, 2021) İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 38 1 58–75.
IEEE
[1]D. Gül, “İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar”, HUJFL, vol. 38, no. 1, pp. 58–75, June 2021, doi: 10.32600/huefd.767190.
ISNAD
Gül, Dilek. “İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden Ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar”. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 38/1 (June 1, 2021): 58-75. https://doi.org/10.32600/huefd.767190.
JAMA
1.Gül D. İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar. HUJFL. 2021;38:58–75.
MLA
Gül, Dilek. “İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden Ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar”. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, vol. 38, no. 1, June 2021, pp. 58-75, doi:10.32600/huefd.767190.
Vancouver
1.Dilek Gül. İlişkisel Sosyoloji Perspektifinden Beden ve Bedene Yönelik Yaklaşımlar. HUJFL. 2021 Jun. 1;38(1):58-75. doi:10.32600/huefd.767190