Araştırma Makalesi

Mehmet Rauf’un Halâs Romanında Aşkın Devingenliği

Cilt: 6 Sayı: 11 20 Nisan 2018
PDF İndir
TR EN

Mehmet Rauf’un Halâs Romanında Aşkın Devingenliği

Öz

Aşk olgusu edebi eserlerin estetik düzleminde zamansal açıdan iki şekilde yansıma alanı bulur. İlk şekilde aşk, estetik düzlemin başından sonuna kadar herhangi bir değişikliğe uğramaz veya sadece nicel değişime uğrar ve “nesne”sinde (birey, vatan veya aşkın bir varlık) bir sapma olmaz. Bu tür aşka, durağan aşk diyebiliriz. İkinci şekilde ise aşk, estetik düzlem içerisinde nitel bir değişime uğrayarak “nesne”sini de değiştirir ve böylelikle de devingenleşmiş olur. Bu tür aşka da devingen aşk diyebiliriz. Durağan aşk, çoğunlukla estetik düzleminde herhangi bir devinim imkânı olmayan şiirsel metinlerde; devingen aşk ise çoğunlukla devinimin başat bir unsur olduğu anlatısal metinlerde ortaya çıkar. Ayrıca devingen aşkın yönü, genel olarak, bireysel (cinsel) aşktan kendisine kutsiyet atfedilen aşklara, vatani veya ilahi aşka doğrudur. Özellikle geleneksel ve dini metinlerin söylemleri çerçevesinde oluşturulmuş veya toplumsal hayatın katostrofik bir süreç içerisinden “kurtuluş”a erdiği dönemlerde kaleme alınmış edebi eserlerde devingen aşkın varlığına şahit oluruz. Bu incelemede, devingen aşkın anlatısal bir metnin kurgusunda ne şekilde somutlaşabileceğini gözlemleyebilmek amacıyla Mehmet Rauf’un Halâs romanını aşk olgusu çerçevesinde ele alacağız. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. FOUCAULT, M. (1999) Bilginin Arkeolojisi, (Çev. V. Urhan). İstanbul: Birey Yayıncılık.
  2. FOUCAULT, M. (2013). Hapishanenin Doğuşu (Çev. M. A. Kılıçbay). Ankara: İmge Kitabevi.
  3. FROMM, E. (1987). Sevme Sanatı (Çev. Y. Salman). İstanbul: Payel Yayınevi.
  4. JUNG, C. G. (2013).Dört Arketip (Çev. Z. A. Yılmazer). İstanbul: Metis Yayınları.
  5. KÜÇÜK, Y. (2016). Tenkit, İstanbul: Tekin Yayınevi.
  6. LINTON, R. (1936).TheStudy of Man, New York: Appleton-Century-Crofts.
  7. MEHMET RAUF (2013)..Halâs (İsyanlar Direnişler Zaferler), (Ed. F. Dikmen). Ankara: Tutku Yayınları.
  8. MORAN, B. (2010). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1: Ahmet Mithat’tan Ahmet Hamdi Tanpınar’a. İstanbul: İletişim Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Bilgin Güngör
MARMARA UNIV
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

20 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

17 Şubat 2017

Kabul Tarihi

16 Mart 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Güngör, B. (2018). Mehmet Rauf’un Halâs Romanında Aşkın Devingenliği. HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11), 1-10. https://doi.org/10.20304/humanitas.292781

Cited By