Kent Merkezindeki Konut Alanlarında Ebeveynlerin Suç Korkusu: Küçük Ayasofya Örneği
Öz
Kentsel mekânlarda büyümek çocuk için birçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Hızlı kentleşmenin getirdiği sonuçlar kentsel mekâna olumsuz olarak yansımakta, çocuk fiziksel çevrenin kendine sunduğu olanaklardan mahrum kalmakta, sosyal, kültürel, zihinsel gelişimleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Kent merkezindeki konut alanlarında yaşayan çocuklar bu durumdan daha olumsuz olarak da etkilenmektedir. Fonksiyonel ve sosyal olarak bir değişim içinde olan ve heterojen bir yapıya dönüşen bu alanlarda yaşayan çocuklar, ebeveynlerin trafikten kaynaklanan endişeleri yanında suç korkusu nedeniyle bağımsız hareket hakkına sahip değildir. Kentlerde yaşanan suç korkusu, kentlilerin günlük yaşamını önemli ölçüde etkilemekte, park, meydan gibi bazı kentsel mekânların kullanılmamasına, ev-iş arası seyahatlerde tercih edilen güzergâhın ya da ticaret amacıyla seçilen cadde ve sokakların değişmesine ve ticari girişimcilerin bu nedenle zarar görmesine dayalı birçok doğrudan ve dolaylı olumsuz gelişmelere neden olan bir olgudur. Çocuğun bağımsız hareket edebilirliği ise çocuğun içinde yaşadığı mahallesi ya da kentinde yetişkin gözetimi olmaksızın dolaşabilme, hareket edebilme özgürlüğü olarak tanımlanabilir. Çocuğun bağımsız hareket edebilmesi çocuğun gelişiminde pozitif bir etkiye sahiptir ve çocuğun kişisel gelişimi için temel zorunluluk olarak ifade edilir. Bu çalışma ile kent merkezindeki yer alan konut alanlarında ebeveynlerin suç korkusu ile çocuğun bağımsız hareket edebilirliği arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Çalışmanın yöntemi alan çalışmasıyla tarama araştırmasından oluşmaktadır. Çalışma alanı kentleşmenin getirdiği sorunları belirgin bir şekilde yaşayan ve şu an konut alanlarının fonksiyonel ve sosyal bir değişim içinde olduğu tarihi bir kent merkezi olan ve Tarihi Yarımada’da bulunan Küçük Ayasofya Mahallesi’dir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Dolu, O., Uludağ, Ş., Doğutaş, C. (2010 ). Suç Korkusu: Nedenleri, Sonuçları ve Güvenlik Politikaları. A.Ü. Siyasal Bilimler Fakültesi Dergisi, 65 (1), 57–81. Ergun, N. and Dundar, D. (2004). Functional Changes as an Indicator of Transformation Near The Old City Centre of Istanbul, European Planning Studies, 12(5),723-738.
- Ferraro, Kenneth F. (1995). Fear of Crime: Interpreting Victimization Risk. Albany: State University of New York Press.
- Gaster, S. (1992). Historical Changes in Children’s Access to Us Cities: A Critical Review. Children’s Environments, 9(2), 23–36.
- Heurlin-Norinder, M. (1996). Children, Environment and Independent Mobility. Paper presented at IAPS 14, Stockholm, Sweden.
- Hillman, M., Adams, J., Whitelegg, J. (1990). One False Move, A Study of Children’s Independent Mobility. London: Policy Studies Institute.
- Hillman, M. (1999). The Impact of Transport Policy on Children's Development. Paper presented at the Canterbury Safe Routes to Schools Project Seminar, Canterbury Christ Church University College, 29 May 1999. Accessed 29 March 2010, from http://www.spokeseastkent.org.uk/mayer.php.
- Huttenmoser M. and Degen-Zimmerman, D. (1995). Lebensraume fur Kinder, Empirische Untersuchungen zur Bedeutung des Wohnumfeldes fur den Alltag und die Entwicklung der Kinder, Bericht 70 desNational Forschungsprogram Stadt und Verkehr(Room for Children: Empirical Research into the Influence of the Daily Environment for Children’s Development, National research Program for City and Transport), Zurich.
- İBB, (2008). İstanbul İli’ne Ait Fotogrametrik Yöntemle Üretilen 1/1000 Ölçekli Sayısal Halihazır Haritalar. Harita Müdürlüğü: İstanbul.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Okşan Tandoğan
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
20 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
22 Ağustos 2017
Kabul Tarihi
13 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 11
Cited By
SUÇ KORKUSU VE ZENOFOBİNİN REKREASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.15182/diclesosbed.1599024






